Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybankok megállapodása szerint ideiglenes bilaterális swapműveleteket hajtanak végre, a likviditás növelése érdekében. A megegyezés értelmében 50 bázisponttal csökkentették a meglévő dollárswapok árazását december 5-étől. (Az árazás tehát a dollár overnight index swap (OIS) + 100 bázispontról OIS + 100 bázispontra csökken.) Az ECB közölte: a háromhónapos USD-ügyletek marginját 20 százalékról 12 százalékra csökkenti.

A világ jegybankjainak koordinált likviditásbővítő intézkedésére a DAX 30 4 százalék felett 6038 pontra rallyzott, míg a Stoxx Europe 600 2,8 százalékkal 238 pontra ugrott. Az amerikai indexhatáridők a nyitás előtt 2-2,4 százalék erősödtek.
Az euró/dollár első reakcióként 1,33-ról felszúrt 1,35-ig is, ahonnan utána azért már visszacsorgott 1,3430 környékére.

Erősödött a forint is. Az euró jegyzése 307 forint alá süllyedt, a dollár 227,60, a svájci frank 250,40-re esett - további részleteket erről itt olvashat.

A svájci jegybank közleményéből kiderül: az együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy az SNB igény esetén svájci frankot biztosítson a többi jegybanknak, az SNB pedig likviditást biztosíthat kanadai dollárban, angol fontban, japán jenben és euróban is, a már meglévő USA dollár műveleteken túl. Ez persze más jegybankok vonatkozásában is igaz, vagyis bilaterális, "nem dollár" swapügyleteket köthetnek egymással. A közlemény szerint egyelőre nincs szükség arra, hogy valamely más (dollártól eltérő) devizában növeljék a likviditást, ez viszont változhat, így ezzel a lehetőséggel 2013 február 1-ig élhetnek a jegybankok.

Meglepték a piacokat a jegybankok

Meglepte a piaci szereplőket a Fed, mivel a legfontosabb jegybankokkal újrakötötte azokat a megállapodásokat, amelyekkel dollárfinanszírozást biztosít a számukra - áll az Equilor kommentárjában. Az értékelés szerint ilyen bejelentést az utóbbi években már többször láthattunk, főleg év végén gyakori, amikor a globális bankházak felkészülnek az év végén esedékes zárásra.

A lépés azért fontos, mivel a pénzügyi rendszerben hetek óta lehetett a dollár oldaláról likviditási problémákról hallani, a mostani lépés viszont rövid távon mindenképpen orvosolja ezt a problémát.

A Fed ezzel a lépéssel a korábbi jegybanki megállapodásokat kibővítette és olcsóbbá tette, ráadásul új megállapodásokat is tető alá hozott velük. Átmenetileg tehát enyhül a feszültség a jegybankoknál és a globális bankrendszer egészében is, vagyis a kereskedelmi bankok pénzügyi ereje javulhat.

A probléma az - húzza alá az Equilor -, hogy ezeket az összegeket vissza is kell fizetni, tehát a lelkesedés nagyon könnyen lelohadhat. Ezt a nyulat azonban már sokszor előhúzta a kalapból a Fed, és mindeddig ugyanaz a forgatókönyv valósult meg: a kezdeti pluszok idővel elolvadnak, hiszen hiába a jó hír, arról szokás szerint még nem szól a fáma, hogy milyen problémák vezettek a mostani döntéshez.

A bejelentés jelentős shortzárási hullámot indított el, amelynek még lehetnek utórengései a következő napokban, de ez nem változtatja meg érdemben a piaci szereplők aggodalmát az eurózóna jövőjét illetően. Pusztán hangulati alapon arra számít az Equilor, hogy a többlet elolvad a következő napokban, amint a befektetők átgondolják a történet mozgatórugóit.

A jegybankok ezt megelőzően legutóbb szeptember közepén léptek. Az akkori bejelentés szerint a világ vezető központi bankjai összehangolt akcióval juttatják dollárhoz az euróországok bankjait. Ennek keretében ECB, a Fed, a BoE, az SNB és a BoJ közösen tart a negyedik negyedévben havonta egy dolláraukciót, hogy a bankok elegendő dollárt szerezhessenek az év végéig.