Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciusban 3,4 százalékkal kevesebb újautót adtak el Németországban, mint egy évvel korábban, ezen belül a benzinmotoros autók eladása 9,3 százalékkal nőtt, a dízeles autók eladása viszont gyakorlatilag összeesett, azokból 25,4 százalékkal kevesebbet adtak el, mint tavaly márciusban - írja a Portfolio.hu.

A benzines autók aránya 64 százalékra nőtt, eközben a dízelek aránya már csak 31,4 százalék.

A portál szerint az új dízeleknél nagyon elbizonytalanodtak a vevők, ami elsősorban amiatt van, hogy hamarosan több német nagyvárosból is kitilthatják az öreg dízelmotorral szerelt autókat.

Korábban több német autókereskedő is úgy nyilatkozott, hogy még az Euro 6-os dízelek is eladhatatlanok.

A használtpiac is változóban

Márciusban a használtautó eladások is beszakadtak, 11,6 százalékkal kevesebb autót adtak el Németországban, mint egy évvel korábban, ami nagyrészt a dízelekkel kapcsolatos bizonytalanságra vezethető vissza, a benzines autók tulajdonosai is kivárnak az eladásokkal, a régi dízeleket pedig nagyon nehéz eladni, gyakran csak 10-50 százalékos diszkonton mennek el, ha egyáltalán.

Korábban lapunk is írt arról, hogy a nyugat-európai dízelek árcsökkenése miatt még inkább fellendülhet az import. A kormány egyelőre nem nyilatkozik, hogy kíván-e tenni ez ellen valamit.