Gyakorlatilag a görög kilépés előtti kaotikus állapot határozott jelei mutatkoznak Európában - derül ki a Guardian élő európai válságblogjának legfrissebb híreiből. A lap görögországi tudósítója azt jelentette, hogy az athéni gazdasági minisztériumban rendkívüli értekezletet tartanak a drámaian visszaesett adóbevételek matt. Már a választások előtt csökkent a görögök adófizetési hajlandósága, de a szavazáson kialakult patthelyzet végképp azt az érzést keltette bennünk, hogy voltaképpen nincs is kinek leróni a közterheket.

Az állami számvevőszék szerint májusban harmadával - 1,35 milliárd euróval - kevesebb bevétel folyt be az államkasszába, mint 2011 azonos hónapjában. A drámai visszaesés cselekvésre készteti az ügyvezető kormányt, amely még mindig csak részben magyarázza a politikai vákuummal a hiányt, emellett úgy véli, hogy a csökkenő bérek és egyéb jövedelmek miatt mérséklődtek az állam bevételei is. Most egyebek mellett az fontolgatják, hogy a június 15-e helyett a hónap végéig meghosszabbítják az adó-visszatérítések iránti kérelmek benyújtásának határidejét. Így az elbírálás és a kifizetés is késhet.

Grexit-felkészülés mindenhol

A TUI utazási iroda ragaszkodik ahhoz, hogy szerződéseinek legyen egy drachmakitétele, amely megvédheti a céget a pénzügyi veszteségtől a görög deviza visszatérése esetén. A Metro áruházlánc arra készített terveket, hogyan fizethetnének a görög vásárlók az új drachmával és előkészíti az új árcédulák nyomtatását, illetve a pénztárgépek átállítását - írta a német Bild.

A Deutsche Telekom szakértőket küldött görög partneréhez, az OTE telefonszolgáltatóhoz, hogy segítsenek kidolgozni az euró-drachma átállás kezelésének tervét. A német bankok állítólag leírták minden görög követelésüket, hogy ne érintse őket a Grexit. Az Európai Központi Bank olyan módszereken dolgozik, amelyek segítségével egy különleges mágneses pecséttel felül lehet pecsételni az euróbankjegyeket görög használatra. Az európai jegybanknak emellett fel kell készülnie arra, mit kezd a birtokában lévő 40 milliárd eurónyi görög állampapírral, ha Görögország távozik az eurózónából.

A Kathimerini című athéni lap korábban arról cikkezett, hogy ha vissza kellene állnia Görögországnak a drachmára, akkor az athéni vezetésnek a péntek esti New York-i tőzsdezárás és a hétfő reggeli új-zélandi nyitás között 46 órája lenne kiléptetni az országot az eurózónából. Ezalatt elkezdhetnék hazai használatra fölülbélyegezni az euróbankjegyeket, befagyaszthatnák a bankbetéteket, csapatokat rendelhetnének a határokra a vagyonkimentés megelőzésére, a bankok nem nyitnának ki hétfőn és napokig zárva maradnának

A terv, B terv

A német kormány hatpontos európai növekedésösztönzési terven dolgozik - jelentette a Der Spiegel. Az elképzelés szerint a mély válságban lévő országok, mint például Görögország engedményeket kapnának az adózásban, ha cserében olyan munkaügyi reformokat hajtanának végre, mint Németország az euró bevezetésének idején.

Emellett a krízis sújtotta térségekben különleges gazdasági zónákat hoznának létre, amelyekbe adókedvezményekkel és más előnyös szabályokkal csalogatnák a befektetőket. A periféria országaitól elvárnák, hogy német stílusú privatizációs ügynökségeket hozzanak létre állami szervezeteik részleges magánosítására.

Eközben a Süddeutsche Zeitung címlapján arról ír, hogy az eurózóna országai a háttérben intenzíven készülnek a Grexitre, miközben a felszínen minden erejükkel azt a látszatot keltik, hogy Görögország az eurózóna tagja marad.