Georgiosz Papandreou görög miniszterelnök csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a teherautósofőrök sztrájkja nagyon súlyos következményekkel jár Görögország szociális és gazdasági működésére, és komoly közegészségügyi kockázatokat hordoz magában, ha a lakosok nem jutnak elegendő üzemanyaghoz, élelmiszerhez és gyógyszerhez - írja a Bloomberg.

Pénteken már ötödik napja tart a görög teherautó-sofőrök sztrájka, ami következtében súlyos üzemanyaghiány alakult ki az országban, sőt az élelmiszerellátás is akadozik. Több ezer turista ragadt Görögországban, magyarok is. Július 26-án mintegy 33 ezer teherautó-söfőr kezdett sztrájkba amiatt, hogy a görög kormány az EU és az IMF támogatásával az úgynevezett zárt szakmák megnyitását tervezi.

Ilyen foglalkozás a teherautó-sofőröké is Görögországban. A hatóságok közel 40 éve egyetlen új iparűzési engedélyt sem adtak ki erre a tevékenységre, a vállalkozók így kénytelenek egymás között kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó nagyságától függően akár a 300 ezer eurót is elérheti. Azzal viszont, hogy a kormány fokozatosan liberalizálni kívánja a területet, elveszítheti értékét a kezdő befektetés

Összeomlás szélén

Az ország az összeomlás szélén áll. Számos vállalatnál leállt a munka, a többezer görög szigettel kapcsolatot biztosító kompok közül sok a kikötőkben vesztegel, és érezhető a zavar a zöldség-gyümölcs ellátásban is. Több száz turista egyszerűen az út mentén hagyta bérelt autóját, miután elfogyott az üzemanyag, nyaralók tízezrei pedig szállodákban, hotelekben várják, hogy kinyissanak végre a benzinkutak és tovább tudjanak utazni saját kocsijukkal.

Kaizinger Tibor athéni magyar konzul csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a főszezon miatt nagyon sok magyar turista van most az országban és többen ott rekedtek, de tudomásuk szerint az üzemanyaghiány miatt senki nem került komoly veszélybe - számolt be az MTI.

Az utazásszervezők mielőbbi cselekvésre sürgetik a kormányt, mert attól tartanak, hogy a nyári szezon közepén teljesen megbénul az idegenforgalom. Némi reményre ad okot, hogy a kamionsofőrök szakszervezetei délután megbeszélést tartanak a sztrájk esetleges lefújásáról.

A kormány egyébként már szerdán megindított egy eljárást, amely azt célozza, hogy a jog eszközével kötelezzék a munka felvételére a romlandó termékeket és az üzemanyagot szállító teherautók vezetőit.