Az orosz pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint januárban az olaj-, és földgázexportból származó bevételek 46,4 százalékkal 426 millió rubelre csökkentek tavaly januárhoz képest. Az olaj esetében a csökkenés abból adódik, hogy a szankciók hatására nagy diszkonttal lehet csak eladni az Urals típusú olajat a világpiacon: januárban ennek átlagára 49,48 dollár volt, 42 százalékkal kevesebb, mint tavaly januárban. A Brent típus ára ugyanakkor 78 és 88 dollár között alakult múlt hónapban.

A földgázból származó bevétel visszaesése annak köszönhető, hogy Európába már csak a tavaly januári mennyiség töredékét exportálja Oroszország,

a jellemzően 60 euró körüli átlagos tőzsdei ár már nem haladta meg a tavaly januárit. Az így megmaradt gáz egy részét Oroszország elsősorban Kínának adta el, azonban vélhetően nem az Európában jellemző árat fizette a barátinak tekintett vásárló. Az amerikai tőzsdei földgázár nagyjából mindössze 15 euró/megawattórának felelt meg a hónap során.

Az orosz költségvetés hiánya 1760 milliárd rubel lett januárban, ez 24,78 milliárd dollárnak felel meg. A költségvetés teljes bevétele 35,1 százalékkal volt alacsonyabb, a kiadások összege pedig 58,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A költségvetés hiányát belföldi kötvénykibocsátásból és a devizatartalékok értékesítéséből finanszírozza az ország.

A minisztérium szerint az ország tartalékalapja, melyet azért halmoztak föl, hogy az alacsony exportárak idején fedezze a hiányt, 155 milliárd dollárt tett ki. Az alapból januárban 38,5 milliárd rubel értékben adtak el kínai jüant és aranyat a deficit finanszírozására, ez nagyjából félmilliárd dollárnak megfelelő összeg.

A januári deficit az idei évre tervezett 2930 milliárd rubeles hiány 60 százaléka, a Reuters szerint az elemzői becslések most 5000 milliárd rubelt vetítenek előre. Ennek tényleges nagysága attól függ majd, hogyan alakulnak az orosz olaj és gáz exportárai, illetve meddig húzódik az ukrajnai háború, és ez milyen kiadástöbbletet jelent.