Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bukaresti Új Magyar Szó beszámolója szerint felháborodást váltott ki a romániai orvosok körében, hogy rögtön az első napon, hétfőn összeomlott a május elsejétől kötelező egészségügyi kártyás rendszer. Mivel május elseje szabadnap volt, a rendszert hétfőn kezdték el igénybe venni az orvosok, kórházak. A kártya aktiválása nélkül a biztosító már nem számolja el a szolgáltatásokat.

Kolozsváron a legtöbb rendelőben nem, vagy csak nagyon lassan működött a számítógépes rendszer. Az Agerpres hírügynökség arról számolt be, hogy az egészségbiztosító Hunyad megyei szervere húszpercnyi működés után elérhetetlenné vált, így a kedvezményes gyógyszerekért jelentkező krónikus betegek egy részének nem sikerült kiállítani a receptet, mert nem lehetett aktiválni a kártyájukat.

A Digi24 hírtelevízió szerint az orvosi rendelőkben országszerte torlódás alakult ki, mivel nagyon lassan vagy egyáltalán nem sikerült aktiválni a páciensek egészségbiztosítási kártyáját. Fennakadásokat azonban nem csak az okozott hétfőn, hogy sok orvos nem tudott rácsatlakozni a rendszerre és így nem tudta aktiválni a kártyákat, hanem az is, hogy sorok alakultak ki a biztosítási pénztáraknál - legalább félmillióan ugyanis még nem kapták kézbe az azonosítót.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) azt állítja, hogy a szerverei működnek, és nem tagadják meg az ingyenes orvosi ellátást azoktól sem, akiknek még nem sikerült hozzájutniuk a kártyájukhoz, ha a számítógépes adatbázisból kiderül, hogy kiállították már számukra az okmányt. Médiabeszámolók szerint viszont több orvosi rendelőtől és kórháztól elküldték a kártya nélkül érkező pácienseket.