A befolyásos üzleti-politikai lapban közölt összeállítás szerzője, Polina Himsiasvili kiemeli, hogy a posztszovjet térség legfontosabb szervezetének: a Független Államok Közössége (FÁK) mind a 11 tagországának államfője, közöttük a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZS) 7 tagállamának elnöke ott volt a keddi moszkvai csúcstalálkozón.

A vezetők megérezték a nagyfőnök visszatérését, aki elutasította, hogy részt vegyen a G8-csoport csúcstalálkozóján, és szükségesnek tartották, hogy megjelenjenek Moszkvában. Ez mindenképpen Putyin és csapatának sikere - véli Konsztantyin Zatulin, a FÁK Intézet igazgatója.

A Közösségben nincsenek valódi szövetségesi kapcsolatok: Üzbegisztán és Tádzsikisztán között hidegháború dúl, Örményország és Azerbajdzsán viszonyában állandósult a válság, Oroszországnak közel sincs mindenkivel jó viszonya, ugyanakkor valamennyi ország vezetője számára Oroszország vonzásközpont - közölte Alekszej Vlaszov politológus. Szerinte a közös orosz nyelven és a vízummentes utazáson kívül a szabadkereskedelmi övezetről szóló, Vlagyimir Putyin által szorgalmazott megállapodás tartja vissza az összeomlástól a FÁK-at.

A Független Államok Közösségének tagállamai nem tudnak egymástól elszakítva hatékonyan létezni és fejlődni - hangsúlyozta az orosz államfő a szervezet keddi informális csúcstalálkozóján. Vlagyimir Putyin Oroszország legfőbb stratégiai partnereinek nevezte a FÁK-országokat. A FÁK moszkvai informális csúcstalálkozójának egyik legfőbb kérdése a szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló, tavaly októberben aláírt megállapodás parlamenti jóváhagyásának meggyorsítása volt. Az egyezményt a FÁK 11 tagállamából nyolc írta alá, de eddig csak az orosz törvényhozás ratifikálta. Közülük Ukrajna csatlakozása a leginkább kérdéses. Kijev húzódozását az ország európai uniós csatlakozási törekvéseinek tudják be Moszkvában. Putyin Viktor Janukovics ukrán elnökkel folytatott kétoldalú találkozóján ugyancsak szorgalmazta, hogy Kijev mielőbb hagyja jóvá a szabadkereskedelmi övezethez való csatlakozást. Janukovics nem adott határozott választ.