Guatemala kormánya ostromállapotot hirdetett, miután ismét katonák haltak meg a drogbandákkal vívott harcokban. A Reuters szerint az öt tartományt érintő intézkedésről azután döntött a vezetés, hogy megtámadtak egy katonai konvojt, ami épp egy drogcsempész repülőt igyekezett lefoglalni. Az összecsapásban három katona vesztette életét.

Az ostromállapot fokozott katonai jelenlétet, kijárási tilalmat és a demonstrációk betiltását jelentené. Guatemala a szomszédos közép-amerikai államokkal együtt fontos tranzitország, az Egyesült Államokba irányuló kokain java része áthalad az országon, így a csempészbandáknak megéri felvállalni a nyílt fegyveres konfliktust is a hadsereggel. A szállítás mellett a termeléshez is ideális klímaviszonyok vannak az országban.

A drogcsempészet a helyi politikába is beférkőzött, tisztviselőket és a politika jelölteket is rendre meggyanúsítják, hogy a drogkartellek zsoldjában állnak. Az ország megítélését nem javítja, hogy egy helyi, az ENSZ támogatását élvező antikorrupciós szervezet épp a héten zárta be végleg helyi irodáját.