Az ülésen az egyik napirendi pont lesz a vízumpolitika, az Európai Bizottság azon javaslatára fókuszálva, miszerint felülvizsgálnák a felfüggesztési mechanizmust, amely egyébként minden már érvényben lévő vízummentességi megállapodásra vonatkozna. A bizottság arra tett javaslatot, hogy a schengeni övezetre vonatkozóan adjanak vízummentességet Ukrajna, Grúzia, Koszovó és Törökország állampolgárainak. A brüsszeli portál szerint viszont semmilyen konkrét döntésre nem lehet számítani ebben a fázisban a szakminiszterek pénteki ülésén.

Ehelyett sokkal valószínűbb, hogy a megbeszélés középpontjában az EU vízumszabályozásának az a része lesz, amely a vízummentesség felfüggesztését tenné lehetővé azon országokra vonatkozóan, ahonnan a bevándorlás jelentősen megugrott a mentesség megadását követően.

Az EU és Törökország által március 18-án aláírt megállapodás értelmében az EU-nak június végére kellene a vízummentességet engedélyeznie a török állampolgárok számára. Az uniós tisztviselő viszont most arról tájékoztatta a sajtót, hogy Törökország eddig a határidőig csak öt olyan követelményt tudna teljesíteni a még teljesítetlenekből, amelyek a vízummentesség megadásához szükségesek lennének. Két további szükséges kritérium teljesítése júliusra marad - tette hozzá a tisztviselő.

Ezek közül a legproblematikusabb, hogy Törökország nem hajlandó az EU-s jobbal harmonizálni a terrorizmus jogi definícióját. Emellett még nem vezették be a biometrikus útleveleket sem, továbbá Ankarának a jogi együttműködését is erősítenie kellene az EU-val, az Europollal, és a személyes adatok kezelésére egy független hatóságot is fel kellene állítania.

Az Európai Bizottság június közepén készíti el a második jelentését arról, hogy az EU-török egyezmény végrehajtása hogy halad, amely ki fog térni arra is, hogy Törökország hol jár a vízummentességi kritériumok teljesítésében. Ebben az esetben a miniszterek döntése június végén valószínűsíthető, így viszont az Európai Parlament csak szeptemberben tud foglalkozni a kérdéssel, hiszen a törvénykezési nyári szünet általában július közepén kezdődik. Mindebből pedig az következik, hogy komolyabb döntés a törökök vízummentességéről októberben lehetséges.