Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az frissen kiadott közlemény szerint a cél "az osztrák lakosság támogatása a bizonyos alapszükséglethez szükséges, megfizethetetlen energiaellátás biztosítása érdekében". A kormány nem közölt részleteket az árplafonról, de azt elmondták, hogy augusztus végéig kidolgozzák az árplafon igénybevételéhez szükséges feltételrendszert.

A részletszabályok megalkotására munkacsoportot hoznak létre, melyet az Osztrák Gazdaságkutató Intézetet vezető Gabriel Felbermayr, Leonore Gewessler (Zöldek) energiaügyi miniszter, Martin Kocher (ÖVP) gazdasági miniszter és Magnus Brunner (ÖVP) pénzügyminiszter irányításával működik majd. Az országos szintű intézkedésekkel őszre kell elkészülniük - írta meg a The Local.

A kormány figyelembe fogja venni az inflációnövelő intézkedések társadalmi hatásait, és az "energiaszegénység" által legjobban veszélyeztetett társadalmi rétegekre fognak összpontosítani. Elmondásuk szerint

az intézkedések célja, hogy a lehető legkevesebb bürokráciával, megfizethető áron biztosítsák a háztartásonkénti árajánlatot.

Az árplafon kezdetben csak a villamos energiára korlátozódna, de idővel kiterjeszthető lenne más energiaforrásokra is. Ennek szükségességét a létrehozott munkacsoport fogja mérlegelni, de a cél szerint egységes árakat akarnak országszerte, amik a háború előtti szinteknél is kedvezőbbek lennének.

A kormány emellett a különlegesen magas energiaigényű vállalatoknak nyújtható támogatási lehetőségeket is vizsgálja, bár az 50 éves rekordot döntő infláció leginkább a lakosság számára okozza a legnagyobb bizonytalanságot.

Pénzt is adnak

A szövetségi kormány korábban az adórendszer módosításával és fix összegek eljuttatásával igyekezett leküzdeni a lakosokra nehezedő inflációt. Egyik legfontosabb ilyen az "inflációellenes" kifizetés volt, amelyet egy "klímabónusz" összeggel együtt fizettek ki minden felnőtt ausztriai lakosnak, összesen 500 eurót már ősszel.

Emellett júliusban Bécs tartomány további pénzeket juttatott a rászorulóknak. Ez idáig körülbelül 200 ezer rászoruló háztartás kapott kézhez 200 eurós rezsitámogatást, és további 100 eurót azok a családok, ahol a szülő egyedül neveli gyermekét. A tervek szerint a támogatást hamarosan a középosztály is igényelheti.

A Bécsi Energiabónusz ’22 programra 130 millió eurót különített el a tartomány és ez már a negyedik támogatási csomag, amit Bécs ebben az évben a lakosság megsegítésére létrehozott. Ezen felül a város külön bizottságot hozott létre, amely folyamatosan figyeli az energiaárakat és biztosítja, hogy a bécsi lakosok a lehető legkedvezőbb áron jussanak áramhoz.