A megismétlendő fordulót először október 2-ra tűzték ki, majd december 4-re halasztották. A hivatalos indoklás szerint "technikai hiba", vagyis számos hibásan gyártott szavazócédula miatt "nem volt lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása". A vizsgálat szerint a korábban országszerte kiküldött szavazócédulák közül többnek a ragasztása nem volt megfelelő. Emiatt a levélben visszaküldött szavazatok érvénytelenek lehetnek.

Az újabb bakit a Die Presse beszámolója szerint az okozta, hogy az október 2-i választásra szóló cédulát egyszer ajánlva, másodszor rendes postai úton kapta meg a választó, aki Zell am See járásban, Saalfelden településen él. A helyi illetékes hivatal ugyanazon a napon postázta a két nyomtatványt (még az előtt, hogy döntöttek a szavazás elhalasztásáról).

A belügyminisztérium közlése szerint a település a felelős a történtekért. A saalfeldeni illetékes azonban nem tudott magyarázatot adni a történtekre, és arról tájékoztatta az osztrák lapot, hogy nincs tudomásuk további esetekről.

A Die Presse Helmut Fuchs bűnügyi szakjogászra hivatkozva azt írja, hogy a választópolgár az első szavazat leadásakor még jogosult a voksolásra, azonban a második esetében már nem, sőt büntethetővé válik. A lap a belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írta, hogy hat hónapos szabadságvesztés vagy pénzbírság járhat azért, ha valaki kétszer szavaz, mert választási csalásnak minősül.

Az elnökválasztás májusban tartott második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette annak eredményét. Májusban szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.

QP | Quality Placement