Kairó utcáit ismét százezrek lepték el, akik szerint Mohammed Morsi elnök semmit sem tett az ország gazdasági és közbiztonsági problémáinak megoldására az elmúlt egy évben, amióta hatalmon van, csak saját pártja, a Muszlim Testvériség érdekeinek érvényesítésével törődik. A BBC helyi tudósítójának beszámolója szerint a 2011. tavaszi lázadás óta nem volt akkora tüntetés az egyiptomi fővárosban, mint vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Egy ember meghalt, amikor a megütköztek egymással a Morsi ellen és mellett demonstrálók az elnök pártjának kairói főhadiszállása előtt. Négy további halálos áldozatot követeltek a fővároson kívüli összecsapások. A sebesültek száma több tucat.

Országszerte összesen milliókban mérhető a tiltakozók száma, ám ezzel egyidejűleg az elnök támogatói is tömeggyűléseket tartottak, és sokan attól tartanak, hogy a két fél között kiterjedt konfliktus robbanhat ki. Az egyik halálos áldozatot követelő összecsapásban Morsi egyik híve fegyvert használt. Kérdéses a hadsereg szerepvállalása is - tegnap a Tahrir tér felett köröző helikopterekből egyiptomi zászlókat dobáltak a tömegbe, amelyet az lelkesen üdvözölt.

A lázadást szervező Nemzeti Megmentési Front, amely világi és liberális csoportok koalíciója, arra szólította fel az embereket, hogy ne hagyják abba a tömegtüntetéseket. Az elnök és pártja ezzel szemben arra figyelmeztet, hogy Morsi egy éve mégis csak demokratikus választásokon került hatalomra, amit tiszteletben kellene tartani. Aleem Maqbool, a BBC kairói tudósítója úgy látja, hogy a következő órákban dőlhet el, képesek-e a hatóságok kezelni a helyzetet, és így Egyiptom elnöke megőrizheti-e hivatalát. A Nemzeti Megmentési Front magyar idő szerint holnap délután öt óráig várja Morsi lemondását, ellenkező esetben polgári engedetlenségi megmozdulásokkal kényszerítik ki a rendkívüli választásokat.