Az esetleges tagállami népszavazásokat is figyelembe véve öt évnél előbb nem valósulhat meg egy ilyen módosítás - mondta. Egyúttal úgy vélekedett, Görögország kizárása elsősorban az adófizetőket terhelné. "Könnyű kocsmai beszélgetésekben kijelenteni, hogy Görögországot ki kell zárni az euróövezetből, de a következményeket is figyelembe kell venni" - mondta.

Egy héttel korábban Fekter pártjának vezetője, Michael Spindelegger alkancellár szorgalmazta az uniós szerződések olyan módosítását, hogy ki lehessen zárni tagokat a valutaunióból, "ha nem tartják be a kötelezettségeiket". "Ha létezne ilyen lehetőség, akkor már következményekkel járt volna" - mondta a külügyminiszteri tisztet is betöltő Spindelegger. A másik kormánypártot, az Osztrák Szociáldemokrata Pártot vezető Werner Faymann kancellár szerint viszont egy ilyen megoldás "nem lenne tanácsos", mert egész Európára nézve hátrányos következményekkel járna.

Fekter a Die Pressének nyilatkozva közölte: ellenzi, hogy Görögország "minden további nélkül" haladékot kapjon a reformok végrehajtására. "Ha Athénnak nincs szüksége többé pénzre, hanem csak időre a reformokhoz, arról tárgyalhatunk" - tette hozzá. Faymann a hét végén úgy foglalt állást: több időt kell adni Görögországnak a hitelek visszafizetésére, amennyiben biztosított, hogy a reformok teljesülnek.