A visegrádi csoport támogatja az Ausztrália és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások mielőbbi megkezdését, támogatja a bolgár soros EU-elnökséget, hogy már február végén döntés szülessen, és még tavasszal meginduljanak a tárgyalások. A tárgyalásokon a V4 számára különösen fontos lesz az autóipar és a mezőgazdaság kérdésköre - mondta a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Ausztrália külgazdasági miniszteri találkozójáról tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter az MTI tudósítása szerint.

Nagy jelentősége van a mostani találkozónak, hiszen Ausztrália komoly gazdasági szereplő, amely az elmúlt 25 évben folyamatos növekedést tudott felmutatni. Az EU és a világ gazdaságai nagy változás előtt állnak, így Közép-Európa is, mert a termelésről a digitalizáció felé tolódik a hangsúly, egyre fontosabbá válik a munkahelyek hozzáadott értéke - véli Szijjártó.

A miniszter szerint a V4 országai "sosem szaladtak el a verseny elől". Komoly versenyelőnyt jelent számukra az együttműködés Ausztráliával, ahol rendkívül fontos az innováció és a kutatás-fejlesztés. Az innováció, az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén szorosabbra fűzik az együttműködést Ausztráliával.

Ausztrália lehetőségekre vár

Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelmi, turisztikai és befektetési minisztere a kereskedelem és a befektetések bővítését, valamint a gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta Európával és azon belül a visegrádi országokkal. Ausztráliában jelentős lélekszámú közép-európai diaszpóra él és a régió államaihoz hasonlóan alacsony a munkanélküliség. A miniszter a kapcsolatok erősítését az EU és Ausztrália közötti megkötendő szabadkereskedelmi megoldástól várja. Ausztrália a világ egyik leggyorsabban és 25 éve folyamatosan fejlődő térségeként a kutatás és az innováció területén is szeretne együttműködni a visegrádi országokkal.

Jadwiga Emilewicz lengyel vállalkozásokért és technológiáért felelős miniszter szerint a visegrádi együttműködés reneszánszát éli, tagállamai gazdaságilag fordulathoz érkeztek. Lengyelország számára Ausztrália gazdasági jelentősége jóval a méretén felüli, a kapcsolatok további erősítéséhez a kereskedelem akadályait kell lebontani. Az erősödő kutatási és fejlesztési kapcsolatokról szólva a lengyel tárcavezető az együttműködések folytatását szorgalmazta, emellett sürgette a kulturális összeköttetések erősítését.

A miniszteri találkozó témái közül kitért a bevándorláspolitikára is: ezen a téren Ausztrália jelentős tapasztalatokkal rendelkezik és fel tudja mérni, hogy munkaerőpiaca kiket képes befogadni. A visegrádi országok álláspontja ebben a kérdésben egységes, és ezt Brüsszelben is hangsúlyosan kívánják képviselni.

A nyitóképen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mellette Steven Ciobo ausztrál kereskedelmi és befektetésügyi miniszter, Tomás Hüner cseh ipari és kereskedelmi miniszter, valamint Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter és Jadwiga Emilewicz lengyel vállalkozási és technológiaügyi miniszter, forrás: MTI Fotó/Illyés Tibor.