A festmény különlegessége, hogy még soha nem mutatták be nyilvánosság előtt, ugyanis 1920-ban vette meg valaki és azóta nemhogy nem állították ki, de fénykép sem készült róla. Másrészt ez volt az egyik utolsó magánkézben lévő Van Gogh-festmény - írja a 444.hu. Több mint egy évszázadon át egy francia család magángyűjteményében volt.

Elsősorban viszont azért különleges, mert nem sokkal azelőtt készült, hogy Van Gogh elhagyta volna Párizst és 1888-ban a dél-franciaországi Arles-ba költözött volna, de már megjelentek rajta a mester utolsó, híres korszakának expresszív stílusjegyei és élénk színei. Amikor képes volt dolgozni, elképesztően gyorskezű és termékeny volt: Arles-ban egy bő évet töltött, mielőtt egy közeli elmegyógyintézetbe költözött volna és ez idő alatt 200 festményt és 100 rajzot fejezett be - írja a lap.

A korai párizsi utcaképet ábrázoló művet - Scene de rue a Montmartre, azaz Montmartre-i utcakép címmel - a Sotheby's nemzetközi aukciósház árverezte el Párizsban, az értékét előzetesen 5-8 millió euróra becsülték, a leütési ár (14 millió euró) ezt jóval meghaladta. Az olaj és vászon, 46,1 centiméter magas és 61,3 centiméter széles alkotást 1887. február vége és április közepe között készítette Van Gogh, amikor testvérénél, Theónál lakott a francia fővárosban.