"Magas rangú orosz tisztségviselők kijelentésével szemben, miszerint nincsenek Ukrajnában orosz fegyverek és katonák, február 12-re virradóan 50 harckocsi, 40 Grad, Uragan és Szmercs osztályú rakéta-sorozatvető, valamint páncélozott harcjárművek lépték át az orosz-ukrán határt az izvarinei ellenőrző pontnál", az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött Luhanszk megyében - sorolta kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, a Moszkva-barát szakadárok ellen vívott ukrán hadműveletek parancsnokságának szóvivője.

A tisztségviselő közlése szerint a szakadárok csapatokat és fegyverzetet vonnak össze Luhanszk és Debalceve térségében. Megerősítette, hogy Horlivka közelében egy településen ukrán egyenruhába átöltözött orosz katonákról kaptak jelentéseket. A katonák állítólag nehézfegyverekből álló katonai konvojokat kísérnek.

Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka közben arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy az ukrán katonák ostrommal bevették Donycek megyében Lohninove települést, amelynél a szakadárok elzárták az utat Artemivszk és Debalceve között. A Luhanszk és Donyeck között félúton, a szakadárok területébe mélyen beékelődő Debalceve környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a szakadárok. Előző nap a kijevi hadműveleti parancsnokság szerint 14-szer vették tűz alá rakéta-sorozatvetőkkel. Kijev cáfolja azokat az orosz és szeparatista bejelentéseket, amelyek szerint sikerült volna a szakadár egységeknek körbekeríteniük a Debalcevét védő ukrán katonákat.