Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Oxfam jótékonysági szervezet felszólította India pénzügyminiszterét, hogy az „obszcén egyenlőtlenségek” leküzdése érdekében vagyonadót vetessen ki az ultragazdagokra - írja a BBC.

A Survival of The Richest (A leggazdagabbak túlélése) című jelentést a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum kezdetén tették közzé. Ez kiemelte az indiai vagyoneloszlás nagyfokú egyenlőtlenségeit, és azt állította, hogy a 2012 és 2021 között az országban létrehozott vagyon több mint 40 százaléka a lakosság mindössze 1 százalékához került, míg az alsó 50 százalékhoz mindössze annak 3 százaléka jutott el.

2022-ben India leggazdagabb emberének, Gautam Adaninak a vagyona 46 százalékkal nőtt, míg India 100 leggazdagabb emberének együttes vagyona elérte a 660 milliárd dollárt.

Adani 2022-ben a Bloomberg vagyonindexe alapján a világ második leggazdagabb embere volt, és ő vezette azon személyek listáját is, akiknek a vagyona a legnagyobb mértékben nőtt. Eközben az Oxfam szerint az ország szegényei és középosztálya többet adózott, mint a gazdagok.

Az ország teljes áru- és szolgáltatási adójának mintegy 64 százaléka a lakosság alsó 50 százalékától származott, míg a felső 10 százaléktól mindössze 4 százalék

- áll a jelentésben.

India csak a gazdagoké?

„India sajnos gyors ütemben halad afelé, hogy csak a gazdagok országává váljon. Az ország marginalizáltjai - dalitok, adivasisok, muszlimok, nők és az informális szektorban dolgozók - továbbra is szenvednek egy olyan rendszerben, amely a leggazdagabbak túlélését biztosítja” - mondta Amitabh Behar, az Oxfam India vezérigazgatója. 

A gazdagok jelenleg a csökkentett társasági adóból, adómentességekből és egyéb ösztönzőkből részesülnek. Ennek az egyenlőtlenségnek a kijavítása érdekében a jótékonysági szervezet arra kérte a pénzügyminisztert, hogy a következő költségvetésben hajtson végre  progresszív adóügyi intézkedéseket, például vagyonadót.

Az indiai milliárdosok teljes vagyonára kivetett 2 százalékos adó a következő három évben támogatná az ország alultáplált lakosságának élelmezését. Az 1 százalékos vagyonadó több mint 1,5 éven keresztül finanszírozhatná a Nemzeti Egészségügyi Missziót, India legnagyobb egészségügyi programját

- olvasható a jelentésben.

A szupergazdagok megadóztatása lenne a kulcs

A 100 legnagyobb indiai milliárdos 2,5 százalékos vagy a 10 legnagyobb indiai milliárdos 5 százalékos megadóztatása majdnem fedezné a teljes összeget, amely ahhoz szükséges, hogy a becslések szerint 150 millió gyermek újra iskolába járhasson - állítja az Oxfam.

„Itt az ideje, hogy leromboljuk azt a kényelmes mítoszt, hogy a leggazdagabbak adócsökkentése azt eredményezi, hogy a vagyonuk valahogy lecsorog mindenki máshoz. A szupergazdagok megadóztatása szükséges az egyenlőtlenségek csökkentéséhez és a demokrácia újjáélesztéséhez” - mondta Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója.