A kormánypártok támogatói már a szavazás előtt elhagyták az üléstermet. Hán, akinek csak csekély többsége volt a parlamentben, az első miniszterelnök Pakisztán történetében, akit bizalmatlansági szavazással távolítottak el - írja a lap.

Az ellenzék és elpártolt korábbi támogatói azt vetik Hán szemére, hogy nem sikerült a koronavírus-járvány után fellendítenie a gazdaságot és adós maradt azon kampányígérete teljesítésével is, hogy megszabadítja a korrupciótól és virágzó, nemzetközi színtéren tisztelettel övezett országgá teszi Pakisztánt. Az utóbbi időben jelentősen megemelkedtek az üzemanyag- és élelmiszerárak az ázsiai országban.

A járvány hatalmas gazdasági krízist okozott az országnak. Ahelyett, hogy kivezette volna az országot a válságból, Hánnak nemrégiben ismét teljesítenie kellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által előírt szigorú feltételeket, új adókkal és adóemelésekkel, hogy ismét forrásokhoz jusson.

A baloldaliakat és vallási keményvonalasokat egyaránt magában foglaló ellenzék most új kormányt alakít. A kormányfő az egyik legnagyobb párt, a Pakisztáni Muszlim Liga vezetője, Shehbaz Sharif lesz, az ellenzéki vezető megköszönte a támogatóknak a küzdelmet:

Nem ismeri el

Hán közölte, nem fog elismerni egy ellenzéki kormányt, és azt állította, hogy az Egyesült Államok vezetésével összeesküvést szőttek az eltávolítására, mert nem volt hajlandó Washington mellett állni Oroszországgal és Kínával szemben.

A főváros, Iszlámábád kormányzati negyedét sötétedés után biztonsági erők százai védték. A parlament épületéhez vezető bekötőutakat napokig hajókonténerekkel zárták el, mert féltek az erőszakos tüntetésektől. Iszlámábádban az ellenzék támogatói az utcán ünnepelték a bizalmatlansági szavazás eredményét. A fővároson átvonuló konvojban az éljenző támogatók pakisztáni zászlókat és pártjaik zászlóit lengették. A biztonsági erők nem számoltak be incidensekről.

A több mint 220 milliós lakosságú ország 75 éves történelme alatt egyetlen miniszterelnök sem töltötte ki ötéves ciklusát.