Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lukasenko hivatalosan szombaton avatta fel az orosz építésű és finanszírozású erőművet, amely vasárnap már nem termelt áramot, miután az elektromos berendezései közül néhány meghibásodott - állítja Oleg Szoboljev, a belarusz Vészhelyzetek Minisztériumához tartozó nukleáris és sugárbiztonsági osztály tanácsadója. A leállás miatt Szoboljev szerint sem Belaruszt, sem a szomszédos Litvániát nem fenyegeti veszély - olvasható a portálon.

Litvánia és az Európai Unió is ellenezte, elsősorban biztonsági aggályokra hivatkozva, hogy a fővárosától, Vilniustól 40 kilométernyire a litván határtól pedig alig 20 kilométernyire megvalósuljon az erőmű. Az erőművet építő orosz állami atomtársaság, a Rosatom ugyanakkor visszautasította a litván panaszokat, szerintük a az erőmű kialakítása megfelel a legkeményebb nemzetközi előírásoknak is.

A Rosatom beruházása 2022-re tervezett befejezése után az üzemnek két reaktoregységgel kell rendelkeznie, amelyek mindegyike 1200 megawattot termel. Szombaton az egy működő reaktor 400 megawattot termelt. A belorusz energiaügyi minisztérium arról számolt be egy hivatalos közleményben, hogy a tesztek során kiderült: bizonyos elektromos mérőberendezések cseréjére lesz szükség. Arról, hogy mit és miért kell kicserélni, illetve, hogy ez mennyi időbe tarthat, nem szól a közlemény.