Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A China National Nuclear Corporation (CNNC) állami atomenergetikai vállalat egyik képviselője a Pekingben zajló World Nuclear Spotlight atomenergetikai fórumon a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta: "az elmúlt évek erőfeszítései nem csak arra irányultak, hogy a kínai keresletet sikerüljön kielégíteni nukleáris fűtőanyagokból, de arra is, hogy a kínai cégek utat találjanak a külföldi piacokra is".

Mmára sikerült elsajátítani az energiablokkok fűtőanyagának gyártásához szükséges francia és orosz technológiát, ami lehetőséget teremt arra, hogy fűtőanyagot adhassunk el különböző - beleértve szovjet és orosz - atomlétesítményeknek. A CNNC illetékese elmondta még, hogy "különösen azt vizsgálják, hogy miként lehetne fűtőanyagot szállítani Magyarországra, Romániába és Ukrajnába".

A hírügynökségnek nyilatkozó kínai forrás szerint a meglévő szerződések ellenére az orosz félnek nem sok esélye van arra, hogy leállíttassa a kínai szállításokat.

Kína és Oroszország már sok éve együttműködik az atomenergetika területén. A Roszatom orosz atomenergetikai konszern és a CNNC például jegyzőkönyvet írt alá arról, hogy megkezdik az egyeztetést atomerőművek építéséről harmadik országokban. A múlt év júliusában a Roszatom nemzetközi szervezete, a Rusatom Overseas és a CNNC New Energy emlékeztetőt írt alá úszó atomerőművek építéséről.