Alig fél éve, hogy nem kis meglepetésre, Los Angeles rekordalacsony, mindössze 1,99 cent/kWh-os árra szerződött hosszú távra, megújuló energiaforrásra, a "világcsúcs" máris tovább javult.

Mostantól a legalacsonyabb ár egységenként mindössze 1,567 cent (ami 300 fornintos dollárárfolyam mellett 4,7 forintot jelent). Ezt az árat kötötték meg a felek abban az új szerződésben, melynek tenderét Katarban, 800 MW-ra írták ki.

Az aktuális rekordot eddig - 1,6 centes egységáron - a francia Akuo Energy fejlesztőcég adta, aki pár hónapja az első portugáliai napelemes aukción 150 megawattra szerződött. Hasonló árat (1,69 cent/kWh) alkudott ki magának a szaúd-arábiai energiaóriás Dubajban: az ACWA Power a gigantikus méretű Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park ötödik szakaszának építésére szegődött el.

Csak a viszonyíthatóság kedvéért: a paksi atomerőmű jelenleg 12 forint körüli egységáron képes termelni, a napelemes erőműveknek pedig jelenleg (de akár még 25 évig) több mint 32 forintot fizet ki kilowattóránként a korábban érvényben lévő kötelező átvétel miatt a rendszer.

A katari közműszolgáltató (Katar General Electricity and Water Corp) a nagy bejelentés mellett azonban azt is közzétette, hogy bár a nyertes konzorcium eredetileg a világrekord-árnál magasabb ajánlatot tett (1,745 cent/kWh), de azt végül a pénzügypiaci indexek alapján lecsökkentették 1,567-re. Így ez az ár tekinthető jelenleg a legalacsonyabb olyan nyertes ajánlatnak, amit valaha regisztráltak egy nagyszabású megújulóenergiás aukción - írta a PV-Magazine.

A megkötött szerződés 25 évre szól, a nyertes ajánlatot  pedig a francia Total és a japán Marubeni konzorciuma tette. A tenderkiírás szerint az építendő napelemes infrastruktúra 60 százalékban a Qatar Petroleum és a Siraj Energia, 40 százalékan pedig a francia-japán cégpáros tulajdonába kerül majd.