Szlovákiában a Bodrogköz keleti csücskében, a Tisza folyó közelében elterülő Kistárkányban legalább ötven éve ugyanazzal az eljárással és technológiával készítik a finomabbnál finomabb pálinkákat - írja a pozsonyi Új Szó. Bár a helyiség nevét leginkább a szilvapálinkával emlegetik egy lapon, a szeszfőzdében barackból, körtéből, somból és számos más gyümölcs cefréjéből is készítenek szíverősítőket.

Mivel a környéken csak ezen a településen működik hivatalos bérfőzde, a szolgáltatás iránti kereslet évről évre növekszik. Bár sokan talán azt hiszik, hogy a pálinkafőzdével a falu kasszáját gazdagítjuk, a színtiszta igazság az, hogy működtetésével inkább őseink felbecsülhetetlen értékű tradícióit ápoljuk – mondta Bálint Csilla, Kistárkány polgármestere.

Hetvenéves tradíció

Kistárkány hírneve a szilvapálinka, és azt hiszem, cseppet sem hazudok, amikor azt mondom, hogy ez évszázadok óta így van. Az általunk használatos technológiát 1952-ben telepítették be, amikor a helyi szövetkezet beindította a főzdét. Mivel a falu határában elterülő árterületeken akkoriban még rengeteg gazdagon termő gyümölcsös volt, a megmaradt termést ilyen célokra használták fel. 

Mivel hivatalosan bejegyzett és törvényesen engedélyeztetett, a helyi önkormányzat fenntartása alá tartozó üzemről van szó, a vállalkozás nem generálhat negatív eredményeket. A nyereséget visszaforgatják a pálinkafőzésbe.