A portál annak nyomán kereste meg, hogy a német Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a hétvégén egy lapinterjúban azt mondta: “Igazságosan kell elosztani az EU-ba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kellene tartani júliusban”.

A német politikus a Tagesspiegelnek adott interjúban beszélt arról, hogy a rendkívüli uniós csúcson „a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről” kell dönteni. A közösség területén működő gáztárolókban közösen kell elosztani a beérkezett mennyiséget, majd kezelni azt, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a „szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt.

Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgázbeszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség - írta a TIM az atv.hu megkeresésére.

Weber szerint azért kell dönteni mielőbb a kötelező érvényű energiaszolidaritásról, hogy az EU elkerülje a koronavírus-világjárvány első szakaszában kialakult „zűrzavart”, amikor mindenki lezárta a határokat és „Európa kudarcot vallott”.