Az EU engedményekre igyekszik rávenni Theresa May brit miniszterelnököt az ír-észak-ír határ átjárhatóságának fenntartásával kapcsolatban a brit kormánypárt, a konzervatívok szeptember végi-október eleji kongresszusa előtt. A cél, hogy ezzel elhárítsák a legfőbb akadályt egy válási megállapodás megkötése elől, azaz elkerüljék a az Egyesült Királyság és az unió egyezség nélküli válásának 2019. március 29-én - kezdi helyzetjelentését a Bloomberg.

Kompromisszum képszül

Uniós tisztviselők arról informálták a hírügynökséget, hogy átfogalmazzák a határral kapcsolatos biztonsági záradék szövetég. Az EU korábban azt ajánlotta, hogy Észak-Írország maradjon az egységes európai piac része függetlenül attól, hogy az Egyesült Királyság milyen viszonyba kerül az EU-val. Ez azzal járhat, hogy az Ír-tengeren vámhatár jön létre az országon belül, amibe a brit kormány nem mehet bele.

Ezért most azon dolgoznak, hogy tehetnék ezt a vámhatárt láthatatlanná oly módon, hogy a lehető legegyszerűbb vámellenőrzést vezetnek be. Másrészt a biztonsági záradék csak akkor lépne életbe, ha a brit kilépést követő szűk két évben (2020 végéig) nem tudnak a felek olyan megállapodást kötni, ami feleslegessé teszi ennek az intézkedésnek az élesítését.

Mi lesz?

Persze a másik félnek is kell engedményeket tennie, és az EU-s tárgyalók úgy látják, hogy a londoni kormány kész erre. A britek jelezték, hogy a Konzervatív Párt kongresszusára kész lehet a kompromisszumos egyezség.

A gond az, hogy ezt a konferenciát a brexiter tory parlamenti képviselők is kinézték maguknak határidőnek. Ha a miniszterelnök nem áll el jelenlegi stratégiájától - amely részben fenntartaná az EU és a szigetország jelenlegi gazdasági kapcsolatát -, akkor elindítják az elmozdítását célzó párton belüli procedúrát. Ők ugyanis a 2016-os függetlenségi népszavazás eredményének elárulását látják a kormány stratégiájában.

Kivárnak

Ugyanakkor a palotaforradalmat tervező lázadóknak nincs kidolgozott tervük arról, hogyan mozdíthatnák el a miniszterelnököt posztjáról, illetve kit ültetnének a helyére. Közülük ötvenen tárgyaltak a héten arról, hogyan valósíthatnák meg a tervüket. A Bloomberg egyik informátora szerint arra jutottak, hogy megvárják May október 3-ai beszédét a kongresszuson. Ha kitart amellett, hogy az áruk kereskedelmében fenn kell tartani a szigetország tagságát az egységes európai piacon, akkor benyújtják ellene a bizalmatlansági indítványt.

Ellenoffenzíva

May emberei mosolyoffenzívába kezdtek annak érdekében, hogy brexitereken kívüli többi tory képviselőt főnökük mellé állítsák, és pillanatnyilag erősen kérdéses, hogy sikeres lenne-e az ellene indított palotaforradalom.

Az EU úgy akar segíteni neki, hogy az uniós vezetők szeptember második felében esedékes informális csúcsértekezletén kijelentik, hogy kész a válás utáni biztonsági és védelmi együttműködést rögzítő megállapodás a felek között - így May fel tud mutatni valamit pártja kongresszusán. Emellett jelzik, hogy készek az októberi rendes csúcsot november elejére halasztani, ha az ír kérdés rendezésével erre az időpontra kész lehet a teljes válási szerződés, amely az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek elé kerülhet.

A fotó forrása: Shutterstock.