Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sherpa Light márkájú páncélozott könnyűharci járműveket szeretne eladni a román hadseregnek a francia Arquus - adta hírül a Maszol. Ezt sajtótájékoztatón jelentették be a Volvo csoporthoz tartozó cég vezetői. A vállalat azt is közölte, hogy amennyiben megkapja a megrendelést, üzemet telepít Romániába.

„A stratégiánk az, hogy fejlesszük az üzletet Romániában. Két országra akarunk támaszkodni, melyek egyike Románia, ahol nem csupán eladni, hanem gyártani is akarunk. A Renault–Dacia együttműködési modellt szeretnénk alkalmazni” – nyilatkozta Edouard Penning Reef, a Arquus európai értékesítési igazgatója.

A cég nem adott tájékoztatást sem az esetleges beruházás értékéről, sem pedig a Sherpa Light harci járművek áráról. Ez utóbbit arra hivatkozva utasították el, hogy az nagyban függ a jármű felszereltségétől. A védelmi minisztérium egyelőre szintén nem közölte, hogy mennyi pénzt szán a könnyű harci járművek beszerzésére. Annyit lehet csak tudni, hogy a tárca idei költségvetésében ötmilliárd lej (360 milliárd forint) van elkülönítve haditechnikai eszközök vásárlására.

Az Arquus által felvázolt terv értelmében, amennyiben a megrendelés elég nagy volna, másfél éven belül megindulhatna a termelés Romániában. Kezdetben ez összeszerelést jelentene, az alkatrészek 100 százalékban Franciaországból érkeznének. Egy későbbi fázisban ezek egy részét helyi beszállítóktól vásárolnák. A Sherpa Lightot jelenleg Franciaországban gyártják.

Az Arquus mellett az olasz Iveco, a török Otokar és az amerikai Oshkosh is bejelentette, hogy szívesen adna el könnyű páncélozott harci járműveket a román hadseregnek. Utóbbi már szállított a védelmi tárcának.