Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai gazdaságpolitika alakításában jelentős szerepet játszó kínai államtanács és ingatlanfejlesztő vállalatok, illetve bankok képviselői kerekasztal-beszélgetésen tárgyaltak Sencsen városában az ágazatban kialakult aggasztó likviditási válságról – írja a Reuters az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva.

A találkozón részt vett a China Vanke, a Kaisa Group, a Ping An Bank, a China Citic Bank, a China Contrustion Bank és a CR Trust képviselője.

A befektetőket egy ideje egyre nagyobb aggodalommal tölti el, hogy az ingatlanszektor befektetési cégei elmaradnak az országon kívüli adósságaik törlesztésével, hiteleiket leminősítik és eladási hullám indult az ingatlanbefektetők részvény- és kötvénypiacán.

A legkirívóbb eset a legnagyobb piaci szereplő, a China Evergrande Group adósságválsága. Ez a vállalat 300 milliárdos tartozást görget maga előtt, és ha ezt nem tudja rendezetten törleszteni, az megrengetheti az ázsiai ország egész pénzügyi rendszerét.

A mostani tanácskozáson a sencseni Kaisa képviselője amellett érvelt, hogy az állami vállalatoknak projektfelvásárlásokkal és stratégiai megrendelésekkel kellene segíteniük a bajba jutott magáncégeket. A Kaisa Kína 25. legnagyobb ingatlanfejlesztő cége, ám pénzügyi mérlege kifeszített, hitelei leminősítésével kell számolnia, miközben a bankok egyre kevésbé adnak a cégnek hitelt. A Vanke, Kína három legnagyobb ingatlanfejlesztőjének egyike szintén állami beavatkozást sürgetett a rendszer szintű kockázat kezelésére és a csődök elkerülésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!