A fogyasztókat egyértelműen aggasztják az orosz-ukrán háború eseményei és azoknak a gazdasági hatásai, de nem csak ez az oka annak, hogy „kifosztják” az élelmiszerboltokat. A jelenséget az is okozza, hogy még emlékeznek az áruhiányra, amit a koronavírus-járvány miatt megtapasztaltak, és próbálnak felkészülni minden eshetőségre, ezért halmoznak fel otthon tartós élelmiszert.

Az orosz-ukrán háború miatt élelmiszerhiány, elszegényedés és drágulás várható, hiszen a globális gabonaexport harmada ebből a két országból származik, ráadásul Ukrajna a világ első számú napraforgó olaj-ellátója is.

Németország

Németországban már korlátozni kezdték a napraforgóolaj vásárlását, hogy megelőzzék a Covid-időszakhoz hasonló pánikvásárlásokat, és az egyik áruházlánc üzletében egy felirat is felszólítja a vásárlókat arra, hogy „legyenek szolidárisak”, gondoljanak másokra, és feleslegesen ne halmozzák fel otthon az árut.

Spanyolország

A spanyoloknál kevésbé érzékelhető az élelmiszerhiány miatti aggódás, de Németországhoz hasonlóan ott is „slágertermék” a napraforgóolaj, ami már elfogyott több áruházban is. A spanyol mezőgazdasági miniszter egyébként erre a problémára egyszerű megoldással állt a nyilvánosság elé: napraforgóolaj helyett használjon a lakosság olívaolajat, ami bőségesen a rendelkezésükre áll.

Olaszország

Olaszországban már az infláció hatásait is megérzik, hiszen a háború kitörése óta emelkedett a kenyér, a tészta és a hús ára is. Az olasz Független Gazdák Szövetségének adatai szerint csak Milánóban 2021 novembere óta majdnem a duplájára emelkedett egy kiló kenyér ára. Ráadásul eddig Olaszország gabonájának nagy részét Kelet-Európából, a napraforgóolajnak pedig 80 százalékát Ukrajnából importálták, így nem csoda, ha a lakosság az élelmiszerhiánytól félve Észak-Olaszországban már eltüntette a szupermarketek polcairól az összes tésztát.

Norvégia

Norvégia kuriózumnak számít, hiszen ott a Csernobilnál kialakult harcok után a lakosság pánikszerű jódtabletta-vásárlásba kezdett a sugárzás megemelkedésétől tartva. Február vége óta eddig összesen 1,7 millió jódtablettát adtak el az országban, és áprilisra már el is fogyhatnak a készletek a gyógyszertárakban.

Franciaország

Franciaországban viszont csak nagyon kevesen kezdtek eddig pánikszerűen vásárolni a háború miatt. A Norvég Menekültügyi Tanács szerint egyébként sem Európában, hanem a szegényebb országokban fogják az emberek megérezni az orosz-ukrán háború hatásait: Szomália például Ukrajnából és Oroszországból importálta eddig a gabonájának a 90 százalékát, ezért súlyos élelmiszerhiány sújthatja majd. Libanonban és Tunéziában teljesen más okból tűnt el a búzaliszt a boltokból, a helyiek szerint ugyanis az árusok halmozzák fel a termékeket, hogy majd amikor hiánycikkek lesznek, drágábban adhassák el azokat.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.