Az orosz hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy csak ront a helyzeten, ha pánikba esik az orosz valuta gyengülése miatt. A rubel nagyjából egy százalékot veszített az értékéből a hét elején, immáron a 38,71-es szinten áll a dollárral szemben, ami a legrosszabb teljesítménye 1998 óta. Akkor az ázsiai devizaválság nyomán át kellett értékelni az orosz valutát - emlékeztetett a BBC.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió a múlt héten fogadta el legújabb szankciócsomagját Oroszország ellen, mivel hibásnak tarja a moszkvai vezetést abban, hogy Kelet-Ukrajnában a tűzszüneti megállapodás ellenére fellángoltak a harcok. Ezek az intézkedések a fő okai a rubel hanyatlásának, mivel egyebek mellett korlátozzák az orosz bankok tevékenységét Európában.

Take it easy!

Csak semmi pánik! - kérte az embereket Alekszej Mojszejev pénzügyminiszter-helyettes. Az utca embere azonban erősen aggódik amiatt, hogy a rubel gyengülése az importárak növekedésén keresztül az infláció megugrásához vezet. Az élelmiszerek esetén a dráguláshoz hozzájárulhat az is, hogy a szankciókra adott orosz válasz, az európai import jelentős részének egyéves betiltása miatt gyengült a termelők versenye a piacon.

Az éves infláció szeptemberben 7,7 százalék volt, amiben már meglátszott mindkét előbb említett körülmény hatása. A jegybank 4,5 százalékra akarja leszorítani a pénzromlás ütemét 2015-ben. Mojszejev szerint a kormány is azon van, hogy minden lehetséges eszközzel fékezze az árak elszállását.

A központi bank emellett kedden közölte, hogy támogatást akar nyújtani a bankoknak a szankciók miatt keletkező devizahiányuk leküzdéséhez. A pénzintézetek csak korlátozottan tudnak külföldön forráshoz jutni, amin a jegybank rövid távú devizahitelek nyújtásával próbálna segíteni.

Átkozott olajár

A reformszellemű Alekszej Kudrin korábbi pénzügyminiszter a hét elején arra figyelmeztetett, hogy - szemben a kormány álláspontjával, amely szerint Oroszország kezelni tudja megromlott nemzetközi helyzetét - az európai és amerikai szankcióknak komoly hatása lesz az orosz gazdaságra. Az igazi csapás a következő egy-két évben várható, mivel a bizonytalan gazdasági-politikai környezetben vissza fognak esni a beruházások - idézte a politikust az Interfax hírügynökség.

A rubel gyengüléséhez hozzájárult az olaj árának mérséklődése is, illetve az, hogy a jegybank visszafogta az árfolyam támogatását - írta a BBC. Miután az orosz kivitel fele még mindig energiahordozókból áll, ha csökken az e forrásból származó bevétel, az automatikusan az orosz valuta gyengüléséhez vezet. A központi bank a múlt hónapban jelentette be, hogy a korábbinál szélesebb sávban hagyja ingadozni a rubel árfolyamát.