A romló európai adósságválságról tárgyalnak ma telefonos távkonferencián a világ vezető hatalmait tömörítő G7 pénzügyminiszterei és jegybankelnökei, miután egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az öreg kontinens betegsége megfertőzi a világgazdaságot is. A G7 tagjait aggasztja a kialakult helyzet, ezzel kapcsolatos nézeteiket meg akarják osztani egymással - fejtette ki hajnalban a Bloombergnek nyilatkozva a résztvevők közül éppen ébren lévő Azumi Jun japán pénzügyminiszter.

A hírre az ázsiai tőzsdéken megállt a négynapos esés, az MSCI Asia Pacific Index egy százalékkal erősödött. A közös európai valuta 1,2527 dolláron forgott Tokióban. Csak tapsolni tudok ahhoz, hogy folytatják a párbeszédet a politikusok - mondta Todd Elmer a Citigroup devizakereskedője. A piacokat azonban most az izgatja, hogy készek-e konkrét lépéseket is tenni vagy sem.

A lényeget ugyanígy látja Azumi is: a gond az, hogy mindenki politikai döntésekre vár. A folyamatok fontos szakaszukba érnek a június 17-ei görög választások után, 18-án és 19-én tanácskozik a világ legbefolyásosabb fejlett és feltörekvő országait tömörítő G20, addig minden érintett országnak végig kell gondolnia, mit tehet a krízis eszkalálódásának megállítása érdekében.

Ahogy az ismert magyar táncdalszövegben is áll: itt már valaminek történni kell!