Miután Litvánia leállította a vasúti és közúti tranzitot bizonyos termékek esetén a kalinyingrádi orosz exklávéba június 18-án, pánikvásárlások kezdődtek - írja a Moscow Times. Legalábbis egy ismeretlen forrásból származó videón az látható, hogy a terület fővárosában egy bolt előtt sorban állnak az emberek. A hírportálnak egy helyi lakos azt mondta, hogy az első napon valóban, mindenki mindenfélét vásárolt, ám ezt követően átálltak az emberek a "várjuk ki a végét" viselkedésre.

Az építési anyagok felvásárlása mellett sokan üzemanyagkészleteket próbáltak felhalmozni, mert arra számítanak, hogy el fogják zárni az exklávé és Oroszország többi része közötti vezetékeket. Anton Alihanov a terület kormányzója azzal próbálta ezt leszerelni, hogy elmondta: legalább augusztus 10-éig biztosított az üzemanyag-ellátás.

Bár az orosz vezetés készült erre a blokádra, a korlátozás bizonyára ideiglenes ellátási gondokat fog okozni - mondja Dionis Cenusa, a litván Eastern Europe Studies Center munkatársa. Jelenleg két  komp közlekedik az exklávé és Szentpétervár között, ám további hetet állítanak üzembe az év végéig - mondta a kormányzó. További nehézséget jelent, hogy miután az EU kitiltotta a légteréből az orosz repülőgépeket, Kalanyingrád csak a Balti-tenger fölött, kitérővel érhető el Oroszországból, ami 40 perccel növeli a menetidőt.

A helyiek nem csupán az áruhiánytól tartanak, hanem attól a helyzet tovább növeli az inflációt. A szállítás bonyolultabbá válásának pluszköltségét minden bizonnyal meg kell fizetniük.