Emmanuel Macron francia államfő teszteli a kormányát támogató centrista képviselőcsoport egységét azzal, hogy jelentősen megszigorítaná a bevándorlás szabályozását Franciaországban - írja a Bloomberg. A jobboldal nem tartja elég szigorúnak a kormány elé szerdán bevitt javaslatokat, a baloldal és a civil szervezetek elnyomónak tarják azokat. A tervezetről áprilisig vitatkozhatnak a törvényhozás két házának képviselői.

Irgum-burgum

Az új szabályozás megszigorítaná az menekültkérelemért folyamodók pszichiátriai vizsgálatát és felgyorsítaná azok deportálását, akik nem kapnak menedékjogot az országban. Az illegálisan érkezők őrizetben tartásának időtartamát a jelenlegi duplájára, 90 napra emelné. A határ illegális átlépését egyéves börtönbüntetéssel és bírsággal sújtható vétségnek minősíthetné. (Hasonló intézkedéséért rendkívül kemény bírálatokat kapott korábban az Orbán-kormány - a szerk.)

Ezzel egyidejűleg olyan intézkedéseket is tartalmaz a Macron-féle törvénymódosító csomag, amelyek segítenék a legális bevándorlók integrációját a francia társadalomba.

Régen változott

Franciaország legutóbbi bevándorlási reformját 2015 júliusában fogadták el, nem sokkal azt megelőzően, hogy Európát elérte a Közel-Keletről és Afrikából indult, milliós bevándorló- és menekültáradat. Macron többször elismételte, hogy az EU migrációs szabályozásának szigorítását akarja. Fél évvel ezelőtt arról beszélt, hogy az EU-nak egy éven belül el kell fogadnia új közös bevándorlási politikáját.

Gerard Collomb belügyminiszter a múlt hónapban azzal harangozta be a törvénymódosításokat, hogy Párizs azokkal csak hozzáigazítja a francia szabályozást a környező országok sokkal szigorúbb törvényeihez.

Az Elabe közvélemény-kutató intézet januári felmérése szerint a franciák 61 százaléka nem hisz abban, hogy a kormány képes lesz megreformálni a bevándorlási rendszert. A BVA intézet februári vizsgálatában a válaszadók 63 százaléka vélekedett úgy, hogy túl sok bevándorló tartózkodik Franciaországban.

A fotó forrása: AFP PHOTO/POOL/Ludovic Marin.