A festmény ugyanis hétfőn került vissza eredeti helyére egy teremfelújítás után. A világhírű műtárgy most jobb megvilágításban és jobban átlátható üvegfalon keresztül lesz megtekinthető - számolt be a Euronews.

Kicseréltük a védőüveget, amely már 15 éve volt a Mona Lisa előtt - mondta egy művészettörténész. A technológia jelentősen javult. Ma a Mona Lisa egy különösen átlátszó üveg mögött van, amely megadja azt az élményt, hogy valóban közel állunk hozzá.

A Mona Lisa termének falait éjkékre festették, hogy jobban kiemeljék a remekműveket. Gördülékenyebbé tették a látogatók áramlását is. Korábban valóságos tömegjelenetek alakultak ki a Mona Lisa előtt, alig lehetett a festményhez férni.

Leonardo da Vinci (1452-1519) festménye száz lépéssel került arrébb július 16-án este a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb múzeumában, és másnap ugyanúgy látható volt a Médicis Galériában egy 12 méter magas betonfalra helyezett klimatizált üvegbúrában, mint ahogy korábban.

Az évente több mint 10 millió látogatót fogadó múzeum célja az, hogy a látogatók minél folyamatosabban tekinthessék meg a műtárgyakat az egyre szigorúbb biztonsági előírások tiszteletben tartásával. Ennek érdekében 2014 óta a Louvre-ban több mint 34 ezer négyzetméternyi kiállítóhelyet újítottak fel.