környezetvédelmi csoportok „félrevezetőnek” minősítették a karbonsemlegességi célkitűzést, ugyanis a játékok hatalmas infrastruktúrát, nemzetközi utazásokat és erőforrás-terhelést igényelnek – írta az Euronews.

Mennyire lesz zöld a párizsi olimpia?

„Meg akarjuk mutatni, hogy ezeket a játékokat feleannyi károsanyag-kibocsátással is meg tudjuk rendezni” – közölte Georgina Grenon, a Párizs 2024 környezetvédelmi kiválóságért felelős igazgatója.

A szervezők azt állítják, hogy az esemény mintegy 1,6 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket fog kibocsátani, szemben a 2012-es londoni és a 2016-os riói játékok 3,5 millió tonnás átlagával.

A kibocsátást az utazásra, az építkezésre és a működésre bontják, beleértve a szállást, a biztonságot és az étkeztetést.

Párizs úgy korlátozza az építési lábnyomát, hogy a szükségletek 95 százalékát meglévő vagy ideiglenes infrastruktúrákkal fedezi. Számos helyszínt a tömegközlekedési csomópontok közelében jelöltek ki, ami a szervezők reményei szerint csökkenteni fogja a kibocsátást.

Az elektromos áramot lehetőség szerint megújuló forrásokból nyerik majd. A nézők számára készült „alacsony szén-dioxid-kibocsátású” menük kevesebb húst tartalmazó ételeket kínálnak majd.

A szén-dioxid-kiegyenlítés „klímapozitívvá” teheti a játékokat?

A Párizs 2024 szervezői szerint a szén-dioxid-kompenzáció révén a játékok világelsőnek számítanak majd a fenntarthatóság terén.

Azzal, hogy még az általunk kibocsátott CO2-kibocsátásnál is több CO2-t kompenzálunk, mi leszünk az első olyan nagy sportesemény, amely pozitívan járul hozzá az éghajlathoz.

 

A kompenzálás során olyan zöld projektekbe, például erdőtelepítésbe fektetnek be, amelyek célja a légkörben lévő CO2-kibocsátás egyenértékű csökkentése. A Carbon Market Watch független megfigyelőszervezet szerint azonban e projektek hatásait nehéz minősíteni, idővel sérülékenyek a változásokra, és elvonják a figyelmet a fenntarthatóbb lehetőségektől és emellett negatív hatással lehetnek a gazdálkodókra és az őslakosokra is.

Az olimpikonok hogyan fognak megmaradni a forróságban légkondi nélkül?

A szervezők egy földalatti vízhűtéses rendszer telepítését tervezik a sportolói falu alá. A cél az, hogy a beltéri hőmérsékletet 23 és 26 fok között tartsák. A padló alatti hűtés mellett az épületekbe épített szigetelés lehetővé teszi majd a lakók számára, hogy az éjszakai hideget egész nap megtartsák.

Az olimpiai bizottságoknak lehetőségük lesz saját klímaberendezések felállítására meghatározott esetekben és azzal a feltétellel, hogy a készülékek megfelelnek a műszaki kritériumoknak.

A sportolói falu a Szajna mellett, Párizs északi részén a Seine-Saint-Denis kerületben lesz.

Két hónapon át, 2024 júliusa és szeptembere között, 15 600 sportolónak és sporttisztviselőnek ad majd otthont az olimpia ideje alatt. Ezt követően a paralimpia idején 9000 sportolót és támogató csapataikat látja majd vendégül.

A játékok után az 50 hektáros terület egy szén-dioxid-mentes, környezetbarát lakó- és kereskedelmi negyed lesz, ahol 6000 új lakos fog élni. Az első lakosok már 2025-ben beköltözhetnek.

(Szerző: Eisenkrammer Nóra)