Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olimpiai játékok szenvedélyét példa nélküli ünnepléssel szeretnék megosztani a stadionokban és az utcákon is - mondta a nemzetközi sajtó képviselőinek Tony Estanguet, a párizsi pályázati bizottság társelnöke. Az angol nyelvű szlogennel pedig egyetemes jelleget kívánnak a szervezők a francia pályázatnak kölcsönözni - írta az Inforádió az MTI híre alapján.

A háromszoros olimpiai bajnok, ötszörös vb-győztes francia szlalomkenus kiemelte, hogy az olimpiai játékokhoz hasonlóan Párizs városa is a megosztás jelképe, ezért számos olyan eseménnyel készül a francia főváros, amelyet nem kizárólag a sportlétesítményekben, hanem a közösségi tereken kívánnak megszervezni, azért, hogy mindenki részese lehessen az olimpiának.

Néhány órával azután, hogy egy feltételezhetően iszlamista elkövető késsel támadt járőröző katonákra a Louvre múzeumánál, Bernard Cazeneuve kormányfő a nemzetközi sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy a biztonsági erők gyors válasza bebizonyította, hogy Párizs kiválóan felkészült az olimpia biztosítására, a rendőrség hatékonyan tud fellépni. Arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt években Franciaország harminc világversenyt rendezett, s egyiken sem voltak biztonsági gondok.

A miniszterelnök szerint Franciaországban a pályázatot egyaránt a kormányzat és a politikai ellenzék, valamint a civil társadalom, a szakszervezetek és az üzleti világ is támogatja. Párizs hidakat, nem pedig falakat épít - fogalmazott Bernard Cazeneuve.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere is azt emelte ki, hogy a köztereken Párizsban nagyon magas szintű a biztonság. Párizs valóban egy globális város, európai város, olyan város, amely mindenkié. Ahhoz, hogy valaki párizsi lehessen, nem kell, hogy Párizsban szülessen - fogalmazott a spanyol származású városvezető.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken megkapta a párizsi pályázati dokumentáció harmadik részét, amelyben a szervezők konkrétan részletezik, hogyan képzelik el a sportversenyek rendezését, a helyszínek közötti közlekedést, a versenyzők elszállásolását. A tervek szerint az olimpikonok 85 százaléka félórás távolságon belül, 30 százalékuk pedig ötperces távolságra lakna a versenyek helyszínétől.

A pályázat szerint Párizsban 90 ezer hotelszoba áll majd rendelkezésre a belváros tíz kilométeres körzetében az olimpia idején, a játékokhoz szükséges létesítmények 95 százaléka pedig - a szervezők szerint - már készen áll.

Párizs 1900-ban és 1924-ben rendezett nyári olimpiát. A NOB a 2024-es helyszínről, azaz a Los Angeles-i, a párizsi és a budapesti pályázatról szeptember 13-án, a limai kongresszusán dönt.