Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénteki párizsi terrortámadás nyomán a befektetők elkezdték az ismert biztonságos menedékekbe menteni a pénzüket, míg a francia légierő támadása az Iszlám Állam szíriai állásai ellen a geopolitikai kockázat erősödése miatt növelte az olaj árát - írja a Financial Times (FT). Az ázsiai tőzsdék kivétel nélkül estek: a japán Nikkei - amelyre a recesszió visszatérése is hatással volt - majdnem egy százalékkal zsugorodott.

Az energiaszektort kivéve minden ágazat megszenvedte a részvényeladási hullámot. Az index a kezdés után megjárta az 1,8 százalékos mélységet is. Az ausztrál S&P/ASX-200 index 0,7, a dél-koreai Kospi egy százalékot veszített az értékéből, miután volt 1,4 százalékos mínuszban is. A kínai szárazföld legjelentősebb tőzsdemutatója, a Shanghai Composite 0,5 százalékkal esett, a hongkongi Hang Seng 1,4 százalékos mínuszban zárt kissé javítva kétszázalékos visszaesése után.

Egyelőre nem érezhető pánik az ázsiai börzéken a hét végi fejlemények miatt - idézte az FT Prashant Newnahát, a TD Securities tőketársaság stratégáját. Jelenleg nem látjuk okát annak, hogy változtassunk a Fed-döntéssel kapcsolatos várakozásainkon. Azaz a párizsi események várhatóan nem okoznak olyan nagy negatív hatást a világgazdaságban, ami arra késztetné az amerikai jegybankot, hogy pusztán emiatt tovább halogassa a régóta várt kamatemelést.

Drágult, de így is olcsó

A londoni Brent kőolajszabvány ára 2,5 százalékkal, hordónként valamivel 45 dollár alá csökkent a vasárnap éjszaka végrehajtott francia légitámadások hírére. A múlt héten még nyolcszázalékos zuhanást követően 44 dollár alá esett a Brent, miután kiderült, hogy történelmi csúcsra emelkedtek a kőolajtartalékok, azaz a túlkínálat a korábbinál is magasabbra ugrott. Fél évvel ezelőtt, májusban még 70 dollár/hordón állt a jegyzés.

Az idegesség ellenére az olaj messze nem drágult annyit, amennyit a geopolitikai kockázatok növekedés idején szokott - állapította meg a CNBC. A magas túlkínálat mellett egyéb megfontolások is távol tarthatják a befektetőket a fekete arany piacától. A párizsi támadás arra késztetheti a nagy- és kisebb hatalmakat, hogy erőteljesebb választ adjanak az Iszlám Állam jelentette kihívásra, ami mérsékelheti a közel-keleti térségben érzékelhető geopolitikai feszültséget - fejtegette Johannes Benigni, a JBC Asia olaj- és gázipari tanácsadó cég alapító-igazgatója.

Olcsóbb lett, de nem sokkal

Ahogy az a rendkívüli események idején lenni szokott az arany az elsők között drágult, a péntekihez képest egy százalékkal, unciánként 1093,3 dollárra ment fel az ára. Az idegességet - vagy a kiszámítható reakcióra játszó spekulációt - jól mutatja, hogy a kereskedés értéke a piacnyitást követő első tíz percben elérte a 316 millió dollárt, ami tízszerese az elmúlt két hónap hétfői átlagának. Az ezüst, a platina és a palládium szintén egy-egy százalékkal drágult.

Az euró egy százalékkal gyengült a japán társával szemben, így már csupán 130,62 jent kellett érte adni. A dollárral szemben több mint hat hónapos mélységbe került a közös európai valuta, ugyanakkor a baj idején jó befektetésnek számító tízéves amerikai államkötvény iránt nem erősödött a kereslet. Jen ezúttal a svájci frank helyét vette át biztonságos menedékként, mivel Svájc és Franciaország szomszédos országok.