Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok kibocsátása a világban és az emelkedő hőmérséklet visszaszorításáról gondoskodó országok szintén nem hozták ígéretüket - derül ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) legfrissebb adataiból.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) jelentése szerint a szén-dioxid szint 2020-ra olyan szintre emelkedett, amely jóval felülmúlta az elmúlt évtized átlagos növekedési ütemét. Ez annak ellenére is lehangoló adat, hogy a világjárvány okozta lezárások átmenetileg csökkentették globális szinten a kibocsátást.

"Nagyon messze vagyunk a céltól" - fogalmazott Petteri Taalas, a WMO főtitkára a Reutersnek. Szerinte újra kell gondolni az ipari, energetikai és a közlekedési rendszereinket, valamint az emberek mindennapi életmódját. 

A vasárnap Glasgowban kezdődő klímakonferencia egyik fő témája, hogy a párizsi megállapodás tagországai a korábban meghatározott 1,5-2 Celsius-fokos felső határon belül maradjon - ehhez arra lenne szükség, hogy körülbelül 45 százalékkal csökkenjen a káros gázok kibocsátása, de ez jelenleg még növekvő tendenciát mutat.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a csúcstalálkozó "nagyon kemény" lesz és aggódik, hogy rosszul sül el, ha nem sikerül megállapodást kötniük a további intézkedésekről. Johnson már korábban egy radikálisabb terv kidolgozását sürgette. Megkérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt is, hogy hozza előre 10 évvel egyik fontos programját, amelyben vállalta, hogy 2060-ra nettó nulla szén-dioxid kibocsátást ér el Oroszország.

Hangzatos ígéretet tett például Szaúd-Arábia is, a világ legnagyobb olajexportőre, aki szintén 2060-ra érné el a "nettó nulla" kibocsátást, és 2030-ig megduplázná a tervezett kibocsátáscsökkentést is.

2016. novemberében hatályba lépett a Párizsi Megállapodás, amely azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.