Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a lengyel parlament felsőháza, a szenátus elfogadja a parkolási törvény módosítását, csaknem 10 zlotyt (750 forint) kell majd egy óra parkolásért fizetni a nagyobb lengyel városokban - írta a Business Insider Polska. Korábban a Szejm képviselői támogatták a javaslatot, amelynek örülnek az önkormányzatok és a környezetvédők.

A 100 ezer lakosúnál nagyobb városokban ki lehet alakítani központi parkoló övezetet, 39 ilyen város  van az országban, ezek vezetősége most nagyobb szabadságot is kaphat a parkolási pénzek szabad felhasználására. A gazdasági minisztérium reméli, hogy a megemelt összegből befolyó bevételek egy részét az önkormányzatok parkolóházak építésére fogják fordítani.

Jelenleg az első óráért maximum a 3 zlotyt lehet fizettetni az autósokkal. A módosítás szerint ez nem haladhatja meg a minimálbér 0,45 százalékát. Ez az idén 9,45 zloty, de jövőre már 9,99 zloty lesz. A büntetés a jelenlegi 50 zlotyról 220 zlotyra (17 ezer forint) nőne a törvénymódosítás szerint.

A javaslat szerint az önkormányzatok felemelhetik, de nem kötelesek felemelni a díjakat. A 100 ezer lakosúnál kisebb városokban nem változnak a parkolási tételek. Ez azért különös, mert főként a turisztikailag felkapott helyek, mint például Sopot a parkolóhelyek hiányával küszködnek.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.