Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken nagyszabású tervet mutatott be Közép-Ázsia fejlesztésére, az infrastruktúra kiépítésétől a kereskedelem fellendítéséig, új vezető szerepet vállalva egy olyan térségben, amely hagyományosan orosz befolyási övezet volt – számolt be róla a Reuters.

„Ez a csúcstalálkozó új lendületet adott a hat megye fejlődésének és újjáélesztésének, és erős pozitív energiát adott a regionális békének és stabilitásnak. Közösen fogjuk előmozdítani a magas szintű, mindenki számára előnyös együttműködés új paradigmáját” – mondta Hszi a Kína-Közép-Ázsia csúcstalálkozón.

Moszkva és Washington távolodik, Peking megérkezett

Elkötelezettségével Peking a politikai befolyásért és az energiahordozókért folytatott verseny élére állt az erőforrásokban gazdag térségben, mivel Oroszország figyelmét leköti ukrajnai háborúja, az amerikai erők Afganisztánból való kivonása pedig a washingtoni jelenlétet csökkenti a térségben. 

Az öt volt szovjet köztársaság kereskedelmi folyosók hálózatával alternatív útvonalakat kínál Kínának üzemanyag, élelmiszer és más áruk szállítására, ha máshol fennakadások lépnének fel.

A kétnapos csúcstalálkozón tett támogatási és együttműködési ígéretek ellentétben állnak a Kínáról alkotott kedvezőtlen képpel, amelyet a G7-csoport vezetőinek péntektől Japánban tartandó csúcstalálkozóján idéznek fel.

Hszi szerint Kínának és a közép-ázsiai országoknak el kell mélyíteniük a bizalmat, egyértelmű és erős támogatást kell nyújtaniuk az olyan alapvető értékek tekintetében, mint a szuverenitás, a függetlenség, a nemzeti méltóság és a hosszú távú fejlődés.

Peking vigyázó tekintete

Kína a kétoldalú beruházási megállapodásokat is korszerűsítené, és növelné a régióval a határokon átnyúló árufuvarozás volumenét. Peking bátorítani fogja a kínai finanszírozású közép-ázsiai vállalkozásokat, hogy több munkahelyet teremtsenek, raktárakat építsenek, és a turizmus előmozdítását célzó különvonat-szolgáltatást indítanak.

Együttműködésünk és a közép-ázsiai fejlődés megerősítése érdekében Kína összesen 26 milliárd jüan (1300 milliárd forint) finanszírozási támogatást nyújt a közép-ázsiai országoknak.

A Kína és Közép-Ázsia közötti kétirányú kereskedelem tavaly elérte a 70 milliárd dolláros rekordot, és Kazahsztán vezet 31 milliárd dollárral, mivel Kína mélyebb kapcsolatokra törekszik a nagyobb élelmiszer- és energiabiztonságra való törekvése során. Hszi szerint fel kell gyorsítani a Kína-Közép-Ázsia földgázvezeték D-vonalának építését is.