A Reuters közvetlenül Kirby bejelentése előtt közölte washingtoni illetékesekre hivatkozva, hogy négyezernél kevesebb amerikai katonai van most a reptéren.

Közben a Pahvok afgán hírügynökség közölte, hogy az iszlamista tálibok már ellenőrzésük alá vonták a légi kikötő egyes részeit, ahonnan az elmúlt két hétben - a tálibok hatalomátvétele óta - zajlott a katonák, a diplomaták és afgáni civilek kimenekítése.

John Kirby azt is közölte washingtoni sajtótájékoztatóján, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két embere - terrorcselekmények tervezője - halt meg és még egy megsebesült az amerikai hadsereg pénteki dróntámadásában a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban. A légi csapással az amerikai hadsereg visszavágott az Iszlám Államnak a kabuli repülőtérnél csütörtökön elkövetett pokolgépes robbantásokért, amelyekben tizenhárom amerikai katona, illetve több tucat afgán civil és tálib vesztette életét.

A tálibok jelezték, hogy bár nem barátaz az Iszlám Államnak, elítélték az amerikai dróncsapást.

"Az amerikaiaknak tájékoztatniuk kellett volna minket (a tálibokat) a légicsapás végrehajtása előtt, ez egyértelműen afgán terület elleni támadás volt" - mondta egy tálib szóvivő a Reutersnek. A tálibok közölték, hogy letartóztattak néhány gyanúsítottat, akiknek közük volt a reptéri robbantáshoz.

Szombaton kevesebb mint 4000 amerikai katona tartózkodott a kabuli repülőtéren, szemben a kiürítési misszió csúcspontján tapasztalt 5800-zal.