Az elmúlt időszakban a Pentagon három kiszivárgott katonai felvételről is elismerte, hogy azokon a klasszikus értelemben vett UFO-k, vagyis azonosítatlan repülőtárgyak láthatók. Az egyik beszámoló 2004 novemberéből való, David Fravor vadászpilóta-parancsnok Kalifornia déli partjánál vizsgálódott csapatával, amikor egy különös, 80 ezer láb, azaz több mint 24 kilométeres magasságban repülő ovális tárgyat láttak meg, amely egy tictac-kapszulához hasonlított. Egy másik felvétel valamikor 2014 végén, 2015 elején készült: a USS Theodore Roosevelt hadihajójához tartozó vadászpilóták az Egyesült Államok keleti partja közelében és egy ovális tárgy látszik rajta, aminek tengelye minden előzetes jel nélkül egyszer csak 180 fokban elfordult. Majd 2015-ben szintén ez a csapat dokumentálta a harmadik ufóészlelést is, és a videóban jól látszik, hogy az igen sebesen haladó azonosítatlan repülő tárgyat alig tudták bemérni, olyan gyorsasággal ment. Végül 2019 júliusában a USS Russell hadihajó San Diego partjainál cirkálva több piramis alakú, villódzó tárgyakat filmezett le a levegőben lebegve. 2021-ben a Pentagon hitelesítette a videó forrását, ám hozzátették, hogy jelenleg nem áll módjukban részletesen megvitatni a felvétel elemzését.

A kongresszus decemberben kérte fel a nemzeti hírszerzés igazgatóját, hogy foglalja össze és készítsen jelentést az amerikai kormány ismereteiről az azonosítatlan légi jelenségekről, vagyis az UAP-król - a közvélemény által jobban ismert azonosítatlan repülő tárgyak vagy UFO-k néven. Az erőfeszítésekhez a védelmi minisztérium tavaly létrehozott UAP munkacsoportja is hozzájárult. A jelentés nem titkosított változatának várhatóan ebben a hónapban történő nyilvánosságra hozatala az egyik tisztviselő szerint csak egy helyzetjelentést jelent, nem pedig a végső szót.

Most az AP arról ír bennfentes forrásokra hivatkozva, hogy a nyomozók nem találtak bizonyítékot arra, hogy az észleléseknek köze lenne a földönkívüliekhez - de nem is tagadhatják a kapcsolatot. Két tisztviselő, akiket tájékoztattak a kongresszusnak még ebben a hónapban benyújtandó jelentésről, azt mondták, hogy az amerikai kormány nem tud végleges magyarázatot adni a pilóták által észlelt légi jelenségekre. Vagyis az évtizedek óta tartó összeesküvés-elméletek, tévéműsorok, filmek és az elnökök kacsintgatós viccei után hiába készül most nyilvános jelentés, nem kap senki választ arra a kérdésre, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban.

A jelentés azt sem zárja ki, hogy amit a pilóták láttak, az más országok által kifejlesztett új technológiák lehetnek. Az egyik tisztviselő szerint semmi sem utal arra, hogy a megmagyarázhatatlan jelenségek titkos amerikai programokból származnának.

A Pentagon és a Központi Hírszerző Ügynökség évtizedek óta vizsgálja a megmagyarázhatatlan sebességgel vagy röppályán repülő repülő eszközökről vagy más jelenségekről szóló jelentéseket. 

Az amerikai kormányzat komolyan veszi az azonosítatlan légi jelenségeket (UAP - unidentified aerial phenomenon), tekintettel arra a potenciális nemzetbiztonsági kockázatra, amelyet az jelenthet, ha egy ellenfél újszerű technológiával repül egy katonai bázis vagy más érzékeny helyszín fölött, vagy ha egy orosz vagy kínai fejlesztés a jelenlegi amerikai képességeket meghaladja. Az amerikai hadsereg is biztonsági és védelmi kérdésnek tekinti ezt a kérdést, mivel sok esetben a megmagyarázhatatlan légi jelenségeket észlelő pilóták harci kiképzési repüléseket hajtottak végre.