Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai bankrendszer legújabb "egészségügyi felülvizsgálatának" eredménye diagnosztizálhatja az olasz bankok súlyos gondjait, amiről az elemzők régóta beszélnek. A baj feltárásának messze ható következményei lehetnek - írja a Bloomberg.

Az European Banking Authority péntek délelőtt hozza nyilvánosságra az eurózóna 51 legnagyobb bankát átvilágító, legújabb stressztesztjének eredményeit.

Spanyolok az olaszok előtt

Várhatóan egyik pénzintézet sem bukik el a vizsgán, ám a szakértők nagyon alaposan át fogják böngészni a szöveget, hogy nyomára akadjanak azoknak a tőkeszerkezeti problémáknak, amelyek az eurózóna bankszektorát fenyegetik.

Az övezet bankjainak tőzsdei megítélése romlott azt követően, hogy a Brexit mellett döntő nagy-britanniai népszavazás után valamelyest javult (Az utóbbi magyarázata az, hogy a britek kilépése esetén nőhet a kontinentális pénzintézetek szerepe a szigetország bankjainak visszaszorulása mellett - a szerk.)

Feltűnő ugyanakkor, hogy az olasz bankok spanyol versenytársaik mögött kullognak. Például az UniCredit SpA úgynevezett AT1 kötvényei sokkal kevésbé keresettek és piacuk jóval hullámzóbb, mint a spanyol Banco Santander SA hasonló papírjainak piaca. Ugyanilyen különbség mutatkozik az olasz és a spanyol állampapírok kereskedésében is.

Jöhetnek a kérdések

Az EBA számainak megjelenése után a szakértők elsőként a harmadik legnagyobb olasz bank, a Banca Monte dei Paschi di Siena SpA adatait fogják először átböngészni. Ha a stresszteszt azt az eredményt hozza, hogy ennek a pénzintézetnek friss tőkére van szüksége, akkor fel fogják tenni a nagy kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy honnan jöhet a tőkeinjekció.

Az olasz pénzügyminiszter kijelentette, hogy a helyi bankok kötvénytulajdonosainak nincs szükségük segítségre, azonban nem világos, mi lesz akkor, ha mégis kéne némi pluszpénz, ám a magántulajdonosok vonakodnak ezt összeadni kormányzati részvétel nélkül.

Ha kiderül, hogy lyukas a bankok zsebe, akkor tovagyűrűző hatással is számolni kell a hitelpiacokon. A befektetők bizalmatlanná válhatnak az egész európai pénzügyi szektorral szemben, és visszavonhatják pénzük egy részét a bankok kötvényeiből, illetve részvényeiből.

Politikai felfordulás

További következmény lehet az olasz belpolitikai helyzet bizonytalanabbá válása néhány hónappal azelőtt, hogy megtartanák a népszavazást az alkotmány reformjáról. Nem kétséges, hogy tovább nőne a változást ellenző, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom népszerűsége és gyengülne a kormány.

Végső soron az olaszországi bankok eladósodásának és magas rosszhitel-állományának problémáját meg kell oldani ahhoz, hogy a gazdaság kiábrándító kilábalása felgyorsulhasson. Ez azonban az EBA-teszt pénteki megjelenése ellenére aligha várható a szenátusi reformról szóló őszi népszavazás előtt.