Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság új, a piszkos pénzügyleteket felügyelő ügynökség létrehozását tervezi egy friss jogszabályjavaslati csomagban, amelynek célja a szabályok megerősítése és ezzel együtt a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés. A változtatások kulcselemei közé tartozik, hogy az illegális pénzmozgások során egyre gyakrabban használt kriptovalutákat is szigorúbban ellenőriznék a szolgáltatók rövidebb pórázra vételével. Emellett az uniós csúcstestület szerint szükséges a készpénzes befizetések felső határát 10 000 euróban maximalizálni (jelenlegi árfolyamon ez 3,6 millió forint).

"A piszkos pénz története mögött olyan szörnyű bűncselekmények állnak, amelyek szörnyűek az állampolgárok, a társadalom, a családok és a közösségek számára. Ezért a pénzmosás kezelése a bűnüldözés középpontjában áll. Lényegében megvizsgáltuk a hiányosságokat szabályozási keretrendszerünket, és azt mondtuk, hogy elég" - indokolta a döntést Maireas McGuinnes, a pénzügyi szolgáltatások európai uniós biztosa az Euronews összefoglalója szerint.

Az új ügynökség felügyelné a határokon átnyúló pénzügyi tevékenységeket és bírságok kiszabására is jogosult lenne. Az új jogszabálynak 2024 után már működnie kell, feltéve, hogy zöld utat kap a tagállamoktól és az Európai Parlamenttől.

Azok az országok, amelyek nem fogadták el megfelelően a meglévő irányelveket, most kötelesek lesznek alkalmazni a szabályokat. Ez kulcsfontosságú tényező a fiaskó elkerülése érdekében ... - mondja Eero Heinäluoma, az Európai Parlament költségvetési bizottságának tagja.

"Még mindig vannak olyan tagállamok, amelyek nem fogadták el a negyedik és ötödik irányelvet, valamint a pénzmosás elleni irányelvet. Tehát biztosnak kell lennünk abban, hogy ugyanazok a szabályaink és mindenhol ugyanakkora esélye van a lebukásnak, ha egyik országból a másikba bűnözésből származó pénzt utalnak" - mondja a finn képviselő. Korábban Magyarország mellett hét másik tagállam sem fogadta el ezt a határidőig, 2020 január végéig.

Az EU éves GDP-jéből több mint 150 milliárd euró érintett gyanús pénzügyi tevékenységekben. 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.