Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli testület Szaúd-Arábiát, illetve az Egyesült Államok külbirtokainak, illetve társult államának számító Amerikai Szamoát, Amerikai Virgin-szigeteket, Guamot és Puerto Ricót is felvette volna többek között a listára, ami komoly tiltakozást váltott ki az érintettek részéről - idézi az MTI.

Közleményében a belügyi tanács hangsúlyozta: nem bizonyos államok felvétele ellen van kifogásuk, a probléma az, hogy a bizottság nem átlátható módon állította össze a javasolt, 23 országot tartalmazó listát, nem voltak megfelelő ösztönzők a kifogásolt törvények és gyakorlatok módosításának előmozdítására.

A tanácsnak nincs joga országokat felvenni vagy levenni, mindössze jóváhagyhatja vagy elutasíthatja az előterjesztett listát. Az Európai Bizottságnak a döntés értelmében új feketelistára kell majd javaslatot tennie.

Vera Jourová uniós igazságügyi biztos csalódottságának adott hangot, de közölte, nem adja fel. Hangsúlyozta, a lista összeállítása átlátható módon zajlott, az eljárás tökéletesen megfelelt az előírásoknak, így szerinte kétségek övezik a tagállami vétó mögötti valódi okokat.

Továbbá hozzátette, komoly lobbitevékenységet tapasztalt több érintett, például az Egyesült Államok, Panama és Szaúd-Arábia részéről. Gordon Sondland, az Egyesült Államok uniós nagykövete "reményt keltőnek" nevezte, hogy a "tanács józan esze győzött a bizottság dogmatikus tetszelgése felett".

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király korábbi levelében aláhúzta: országa felvétele káros hatással lenne a felek közötti kereskedelemre és beruházásokra. Egyes bennfentes források szerint Rijád egyebek mellett fegyvervásárlási szerződések felmondásával is fenyegetett a színfalak mögött.