A liberális pártállású Rehn az idei EP-választási kampány kezdetén szabadságot vett ki brüsszeli bizottsági munkahelyén, mert indult a május 25-i választáson. El is nyerte az EP-képviselői mandátumot, így július elsejétől az Európai Parlament tagjaként ténykedik tovább. A jelenlegi összetételű Európai Bizottságnak október 31-ig tart a megbízatása, ezért az addig hátralevő időre gondoskodni kell Rehn pótlásáról.

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú európai néppárti pártcsaládhoz - a finn Nemzeti Koalíciós Párthoz - tartozó Katainen, aki 2011 óta töltötte be a finn miniszterelnöki tisztséget, hétfőn nyújtotta be lemondását. Két nappal korábban Katainen helyett Alexander Stubb külkereskedelmi és Európa-ügyi minisztert választották meg a vezető kormánypárt elnökévé. Stubb a pártelnöki mellett a miniszterelnöki tisztséget is átveszi elődjétől a következő, 2015-ös parlamenti választásokig.

Katainen október végéig a Rehntől megörökölt gazdasági-pénzügyi biztosi feladatokat látja el a helsinki kormány jelölése alapján. Már korábban bejelentették, hogy őt jelöli Finnország a következő összetételű bizottságba is. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy melyik tárcát kapja majd az északi ország az új "lapleosztásban".

Katainent korábban úgy is emlegették egyesek, mint esetleges leendő bizottsági elnököt. A néppárti jelölt erre a tisztségre a luxemburgi Jean-Claude Juncker lett, de a Juncker megítélése körüli viták miatt egyelőre nem tekinthető teljesen kizártnak, hogy az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői helyette nem valaki mást jelölnek az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény élére. Ha ez történne, és a jelölt néppárti politikus lenne - márpedig az EP-választást a néppártiak nyerték meg -, akkor akár Katainen számára is nyílhatna esély.