Lejtőre küldték a tőzsdéket a spanyol bankrendszer összeomlásától tartó befektetők, az euró 22 havi mélypontra, az 1,24523-as árfolyamra gyengült a dollárral szemben, Spanyolország egyre mélyebben süllyed a mocsárba és Olaszország is ismét a veszélyzónába került - derül ki a Guardian élő válságblogjából.

A tízéves spanyol kötvények hozama 6,55 százalékra nőtt, tovább közelítve a hétszázalékos szint felé, amelynek elérése esetén a madridi kormány nem kerülheti el, hogy az EU-IMF pároshoz forduljon segítségért. A hasonló olasz papírok átlépték a hatszázalékos határt, ám még messze vannak a tavaly őszi hétszázalékos szinttől, ami elvezetett Silvio Berlusconi kormányfő leváltásához.

A spanyol kötvények hozamfelára a hasonló német papírok felett 517 bázispontra ment fel, ami azért fontos, mert az elszámolóházak hamarosan kénytelenek lesznek növelni árrésüket, hogy fedezzék az egyre drágább spanyol kötvényekkel lebonyolított üzletek elszámolását. A spanyol hitelbiztosítási felár (CDS) 579 bázispont, ami 21 ponttal haladja meg a tegnapit, és új rekord.