Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vitalij Klicsko volt bokszvilágbajnok és Arszenyij Jatszenyuk, az ukrán ellenzék két vezetője ultimátumot intézett Viktor Janukovics államfőhöz, 24 órát adva arra, hogy teljesítse követelésüket, az előrehozott választások kiírását. Előzőleg sikertelenül tárgyaltak az ország vezetőivel.

Klicsko támadással fenyegetőzött arra az esetre, ha nem teljesítenék követelésüket. Mikola Azarov miniszterelnök elképzelhetőnek tart kompromisszumokat, de arra szólította fel az ellenzéket, hogy tartózkodjon az ultimátumoktól. A kormányfő szerint a rendőröknél nincs éles lőszer, így nem lehetnek felelősek azért, ha valakit a felfordulásban lelőnek.

Egyes hírek szerint már öt halálos áldozata van a vasárnap kezdődött összecsapásoknak a rendőrség és a tüntetők radikális csoportjai között. A BBC továbbra is csak olyan áldozatról tud, akik halálát biztosan lőtt sebek okozták. Ezt az ügyészség is megerősítette.

Megkínozott holttest

Az ukrán Radio Liberty rádióállomás tegnap délután jelentette a harmadik halálesetet. Jurij Verbitszkij holttestét egy Kijev melletti erdőben találták meg. Halála előtt láthatóan megkínozták. Sajtóértesülések szerint Verbitszkijt Igor Lutsenko ismert aktivistával együtt elrabolták a hét elején, utóbbit később elengedték. Lutsenko a hírek szerint kórházban van.

Az összecsapásokban több százan megsérültek. A BBC értesülése szerint az erőszakos fellépés a kevésbé ismert szélsőjobboldali Jobb Szektor nevű szervezet tagjaira jellemző. A tüntetések novemberben kezdődtek, amikor az államfő elhalasztotta a társulási szerződés megkötését az EU-val. Ehelyett Oroszországgal próbálja szorosra fűzni Ukrajna kapcsolatait. A parlament a múlt héten a tiltakozás formáit korlátozó jogszabályt fogadott el, ami tovább dühtette a demonstrálókat.

Pokoli város

Kijev központjában rendkívül feszült a helyzet - állítja a BBC. A barikádok, amelyeket a rohamrendőrség tegnap megpróbált felszámolni, tovább égnek. A felgyújtott gumiabroncsokból fekete füst tekereg az ég felé. A romok immáron a frontvonalat jelölik a rendőrség és a tüntetők között.

Az Európai Unió újra fogja gondolni kapcsolatait Ukrajnával, ha a kijevi hatóságok továbbra is rendszeresen megsértik az emberi jogokat, beleértve ebbe, hogy a rendőrség lelő békés tüntetőket. Az Egyesült Államok a kormányt hibáztatja az erőszak elharapódzásáért. Kijev képtelennek bizonyult arra, hogy valódi párbeszédet kezdjen az ellenzékkel és antidemokratikus jogszabályt fogadtatott el a parlamenttel - fogalmaz a washingtoni külügyminisztérium közleménye.

Az USA kijevi nagykövetsége jelezte, hogy megvonta az amerikai beutazási vízumot számos olyan személytől, akik kapcsolatba hozhatók az eszkalálódó erőszakkal. Neveket nem árultak el, de további hasonló lépéseket kilátásba helyeztek.

Oroszország az EU-t és az USA-t vádolja külső beavatkozással Ukrajna belügyeibe. A moszkvai külügyminisztérium álláspontja szerint az utcán randalírozó extremisták az alkotmányos rend fenntartását teszik lehetetlenné.