Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EVN osztrák áramszolgáltató megindítja a jogi eljárást a bolgár kormány ellen, ha az nem enged abból a szabályozásból, ami súlyos veszteséget okoz a vállalatnak. A cég köteles a piaci árnál többet fizetni a napenergiáért, ami azonban ennél fájóbb, viselnie kell annak költségét is, hogy az ügyvivő kormány 7 százalékkal csökkentette a lakossági áram díját, s ezt a szolgáltatók nem számolhatják el költségként.

A kormány döntésére azt követően került sor, hogy országszerte több százezren tüntettek a magas (bár az unióban a legalacsonyabb) áramárak ellen, ami a Bulgáriában jelen levő valamennyi multi elleni akciókká szélesedett. Bojko Boriszov jobbközép kormánya ennek lecsillapítására 10 százalékos díjcsökkentést ígért, de az elégedetlenség hullámát ezzel már nem tudta megállítani és lemondott. A támadások leginkább a három nagy energiaszolgáltató: a cseh CEZ és az Energo-Pro, valamint az osztrák EDF ellen irányultak. Ezután a szófiai energiahivatal bevezette a háztartási áramdíjak 7 százalékos csökkentését e cégek költségén - írta a Reuters.

Az EVN, amely bevételének harmada származik Délkelet-Európából, s ennek nagyja Bulgáriából, a múlt hónapban csökkentette az idei év egészére vonatkozó nyereségprognózisát, nagyrészt a bulgáriai helyzet miatt. Tavaly július óta 66 millió dollárt fizettek rá a napenergia-vásárlásokra, és a következő három hónapban ez 40 millióval fog nőni. Álláspontja szerint a bolgár kormány lépéseivel megsértette az Ausztriával kötött beruházás-védelmi szerződést, ezért amennyiben a szerződésben előírt 3-6 hónapon belül a tárgyalásokon nem sikerül megállapodásra jutni, az ügyet döntőbíróság elé viszik - írta a Novinite szófiai hírügynökség.