Az Európai Bíróság csütörtökön Franciaországnak adott igazat az Európai Bizottsággal szemben egy, az elektronikus hírközlési szolgáltatókra kivetett különadó uniós joggal való összeegyeztethetőségéről folyó vitában - írja a Bruxinfo.

Brüsszel évekkel ezelőtt az engedélyezési irányelv alapján kötelezettségszegési eljárást indított Párizs ellen, mert úgy találta, hogy az igazgatási díjakból származó bevételt kizárólag a nemzeti hírközlési szabályozó hatóság tevékenységének finanszírozására lehet felhasználni. Franciaország azonban más célra fordította a különadóból származó bevételeket.

Az Európai Bíróság azonban csütörtöki ítéletében kimondta, hogy az "engedélyezési" irányelvvel nem ellentétes sem az elektronikus hírközlési szolgáltatókra Franciaországban kivetett különadó, sem pedig a mobiltelefon-szolgáltatásokat terhelő máltai jövedéki adó.

A luxembourgi testület megállapította, hogy az engedélyezési irányelv nem korlátozza a tagállamoknak az elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtását terhelő, nem igazgatási díjak kivetésére vonatkozó hatáskörét.

A döntés biztató a magyar telekomadó szempontjából, amit az érintet szolgáltatók megtámadtak az Európai Bíróságon. Az magyar állam szempontjából kedvezőtlen döntés esetén 2010-ben bevezetett adóból mintegy 200 milliárd forintot kellene visszafizetni - ám a mostani döntéssel ez a forgatókönyv gyengült.