Az üzemanyagárak emelkedése miatt kirobbant kormányellenes tüntetésnek már 5 halálos áldozata van Peruban - jelentette a Reuters.

A rendőrséggel való összecsapásokat az Ukrajnát február végén lerohanó Oroszország elleni szankciók miatt hirtelen megdrágult üzemanyag-és műtrágyaköltségek váltották ki. Az állami tulajdonban lévő Petroperu vállalat márciusban azt közölte, hogy 2022-ben 37 százalékkal nőttek az üzemanyagárak. (Tavaly decemberben egy liter benzin nagyjából 1,10 euróba került, míg az április 4-i adatok közel 1,4 eurót mutatnak - a szerk.)

A rendőrséggel történő összecsapások az elmúlt napokban egyre fokozódtak, megingatva ezzel Pedro Castillo balközép elnök kormányát is, aki hétfőn egy televíziós beszédben kijárási tilalmat jelentett be.

A kormányfő ezt az "emberek biztonsága érdekében" hozta meg és megígérte, hogy nem lesznek fennakadások az alapvető szolgáltatások elérésében.

A megmozdulások során ugyanakkor több olyan fontos utat és autópályákat is lezártak, amelyen Peru legnagyobb városainak élelmiszer-ellátásához nélkülözhetetlenek - írja a portál.

Castillo, aki kevesebb mint egy éve van hivatalában, kedden megszüntette a fővárosban, Limában elrendelt kijárási tilalmat, ahol ezrek vonultak az utcára. A tüntetések az éjszaka folyamán erőszakba torkolltak, és több kormányzati épületből fosztogatást jelentettek.