Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezek közül a lábujjra, a karra, az egész testre kiterjedő kanyarószerű kiütésekre és az övsömörre tértek ki részletesen a kutatók.

Az úgynevezett "Covid-lábujj" jellegzetes tünetekkel jár, ezért könnyű felismerni. Az érintettek lábfején és lábujjain - az esetek tíz százalékában pedig a kéz ujjain - ugyanis bőrfekélyek, duzzanatok, vörös vagy lilás elszíneződések jelennek meg. Utóbbiak valószínűleg az érfalak gyulladásához köthetők - írja a szakportál.

Néhány oltottnál az egész testre kiterjedő, apró, vörös, kanyarószerű kiütéseket okozott a vakcina, ám ezeknek semmi köze nem volt a kanyaróhoz. Előfordult olyan ritka eset is - azoknál, akik gyerekkorukban átestek a bárányhimlőn -, amikor az oltás övsömört váltott ki. Szintén lehetséges bőrreakcióként említi a tanulmány a bőrduzzanatot.

A leggyakrabban jelentett bőrreakció az injekció beadásának helyén kialakuló vörös, olykor viszkető kiütés, duzzanat volt, ami akár egy hétig is kellemetlen érzéssel járhat. Ezt nevezik COVID-karnak, vagy Moderna-karnak. Ebben az esetben az utóbbi találóbb, mert a tanulmányban elemzett "COVID-karos" esetek 95 százaléka a Moderna-vakcinát kapók közül került ki.

Elsőre meglepőnek és ijesztőnek tűnhetnek ezek a reakciók, ám egyik sem okoz életveszélyes állapotot. Az érintettek hamar kiheverik és nem akadályozza őket abban, hogy megkapják az adott vakcina második dózisát

- magyarázta Esther Freeman, a Massachusettsi Általános Kórház dermatológia igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányban említett, késleltetett bőrreakciókra jellemző, hogy nem az oltás utáni percekben, órákban jelentkeznek, hanem 3-4 órával, esetleg egy nappal, még ritkább esetben 7-8 nappal az oltás beadása után.